Dunaújváros hűtlen polgármestere

Büntetőfeljelentést tett egy fideszes politikus a lapunk tegnapi számában feltárt dunaújvárosi ingatlanpanama ügyében. Dorkota Lajos – az SZDSZ-es Kóka János vezette gazdasági tárca érintettségére utalva – kijelentette: most már tudhatjuk, mire gondolt Medgyessy Péter, amikor azt mondta, „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. A botrány másik főszereplője, Kálmán András szocialista polgármester nem volt hajlandó nyilatkozni, helyette válságtanácskozást hívott össze.

2007. 03. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával tegnap feljelentést tett ismeretlen tettes vagy tettesek ellen Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő. A feljelentés a lapunk tegnapi számában feltárt dunaújvárosi ingatlanpanamáról szóló íráson alapszik, amelyből kiderült, hogy értékének töredékéért jutott hozzá egy magáncég ahhoz a földterülethez, amelyen a Hankook gumigyár épül. Dorkota Lajos elmondta: a szocialista többségű önkormányzat törvénysértő döntésének köszönhetően Kálmán András (MSZP) polgármester a Hankook-ügyben az önkormányzat nevében egy személyben járhatott el. A közgyűlés ugyanis saját és valamennyi bizottsága hatáskörét – Kálmán András javaslatára – magára a polgármesterre ruházta át. A polgármester az önkormányzat nevében tavaly januárban húszhektárnyi földet apportált egy négy magánszemély által létrehozott társaságba, a Pentele Kft.-be. Az apport értéke 176 millió forint volt, ami jóval alacsonyabb volt a terület piaci értékénél. Az apportálás után két nappal az önkormányzat a föld ellenértékét, a 176 millió forintot törzstőke-leszállítással kivette a cégből, és aznap kiszállt a társaságból. A Pentele így kizárólag a magánszemélyek tulajdonában maradt, benne a hajdani önkormányzati területtel. Az ügyletnek köszönhetően néhány „dörzsölt kormány közeli üzletember” fél év alatt milliárdos haszonra tett szert, miközben Dunaújváros önkormányzatát gyakorlatilag kisemmizték, mivel nagyjából 300 millió forinttal károsíthatták meg – mutatott rá a fideszes politikus.
Hozzátette, a vételár fedezete a Kóka János (SZDSZ) gazdasági miniszter által biztosított állami támogatás lehetett. Dorkota megemlítette, Kóka tárcája egy olyan feltételt is vállalt a Hankookkal kötött támogatási szerződésben, hogy a jogszabályok által előírt határidőknél gyorsabb ügyintézésre utasítják a hatóságokat. A dokumentumokból megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy a cégbíróságnál és a földhivatalnál is megsértették a hatályos törvényeket – hangsúlyozta a Fidesz politikusa. Kitért arra is: a város vagyongazdálkodásáról szóló rendelet szerint húszmillió forint fölött kizárólag pályázati úton lehet földterületet értékesíteni, de a szocialista többségű önkormányzat – élén a polgármesterrel – a bonyolult tőkeemelési, -leszállítási konstrukcióval kijátszotta a jogszabályt. Erre viszont az adóhatóság a Pentelénél lefolytatott ellenőrzés során rájött, és a cég társasági szerződését színlelt szerződésnek minősítette. A képviselő Kóka szerepével kapcsolatban megjegyezte: most már tudhatjuk, mire gondolt Medgyessy Péter, amikor azt mondta, „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Bejelentette: a törvénysértő hatósági eljárások kivizsgálása végett az ügyészséghez fordul.
Kálmán András dunaújvárosi polgármester a városi önkormányzat szóvivőjén keresztül lapunknak azt üzente: nem nyilatkozik az ügyben, mivel nem az írás megjelentetése előtt kértük ki a véleményét. Információink szerint Kálmán tegnap válságtanácskozásra hívta össze a helyi MSZP-s politikusokat, hogy felmérjék az ügy lehetséges következményeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.