Enyhe kiigazítás

Míg határozottan csökkent a hét első kereskedési napján a BUX, addig tegnap fordulatot vett az index, s 0,57 százalékot javult. A magyar tőzsdére hatottak a nemzetközi események is, az európai mutatók fél százalék körüli növekedést produkáltak, a térség piacai viszont nem egyöntetűen követték az emelkedés trendjét.

2007. 03. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiigazította a BUX a hétfői csökkenését, bár teljesen nem sikerült korrigálnia, részben sikerült csökkentenie veszteségét, így tegnap 0,57 százalékos emelkedéssel, 23 400,02 ponton zárt. Már nyitáskor 120 ponttal állt előző szintje felett, a reggeli felfutást egy nagyobb emelkedés követte, így délben már 23 579 ponton, a napi csúcsán állt. A délután a csökkenés jegyében telt el, így a BUX zárásra nem tudta megtartani napközbeni előnyét, s csupán 132 pont plusz maradt benne.
A 28 milliárd forintos forgalom nem volt kiemelkedő, így elemzők azt nyilatkozták, hogy a befektetői bizonytalanság még mindig erősen érezteti hatását. Több szakértő megjegyezte, hogy az európai piacokon ugyan a fellendülés jelei látszódtak, de a tengerentúlról érkező hírek miatt a következő napokban nem biztos, hogy sikerül újabb emelkedéseket kicsikarni az indexekből.
A lakásépítés visszaeséséről szóló információk és a Conference Board márciusi gyengülő adata azt vetítette előre, hogy gyengülési trend alakulhat ki. Márciusban februárhoz képest csökkent a vezető amerikai gazdaságkutató csoport, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének értéke: 107,2 pontra az előző havi módosított 111,2 pontról.
Pesszimista képet vázolt fel a Federal Reserve (Fed) jelentése is, amely a nem elsőrendű amerikai jelzáloghitel-piac nehézségeit taglalta. A Fed szerint a hitelfelvevőket még akár két évig is sújthatják a problémák.
A jelentős számú negatív hír ellenére a magyar piacon jobbára emelkedtek a vezető részvények, kivételt képezett a Richter, amely 1,3 százalékot gyengült. A nap nyertese az FHB lett 2,7 százalékos drágulásával. A jelzálogbank részvényeit a növekedési sorban a Mol követte 1,6 százalékos megugrással. Az OTP 0,6, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékkal erősödött.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama a szlovák alapkamat-csökkentés ellenére gyengült. Elemzők azt várták, hogy a pozsonyi bejelentés után visszaerősödik korábbi szintje közelébe, de ez nem történt meg. A 0,25 százalékos kamatcsökkentést követve a forint tartotta a 248-as szintet, s árfolyama végül az euróval szemben 247,90 körül stabilizálódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.