Gyengült a forint

Újabb félszázalékos csökkenés jellemezte a BUX-ot: a tegnapi kereskedés során a magyar indikátor 22 milliárd forintos forgalom mellett 0,48 százalékos gyengüléssel zárt. A bankközi devizapiacon a forint nem követte az utóbbi napok irányvonalát, azaz gyengült az euróval szemben.

2007. 03. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalanság, bizonytalanság jellemezte a magyar tőzsdei kereskedést tegnap: a befektetők valójában még csak a spekulatív papírok iránt érdeklődtek. A BUX nyitáskor 200 ponttal állt keddi záró értéke felett, s a reggel megszerzett előnyét sokáig fenntartotta, de kora délután átesett a negatív határt jelző értéken, s onnan nemigen tudott kimozdulni. Záráskor 0,48 százalékkal gyengülve, 23 062,17 ponton lépett a partvonalon kívülre.
A beesést az elemzők annak tulajdonították, hogy a magyar gyógyszergyártókat leminősítette a Citigroup. A pénzintézet csökkentette az Egis és a Richter célárfolyamát is, az előbbiét 18 ezer forintra, míg a Richterét 40 ezer forintra. A bejelentés hatására a Richter 3,5 százalékkal gyengült, az Egis még ennél is nagyobb, 4,8 százalékos zuhanást élhetett át.
A Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának ülése a nemzetközi befektetők távolmaradását okozta. A piac ugyan nem vár kamatváltoztatást, de az ülést követő sajtótájékoztatón Ben Bernanke szavai meghatározók lehetnek a jövőbeni tőzsdei elmozdulásokra. Az elemzők csupán két százaléka gondolja úgy, hogy a központi bank szerepét betöltő szervezet a kamatszintekhez nyúl. Jelenleg 5,25 százalékon áll az irányadó kamat a tengerentúlon, s valószínűleg az idén nem várható nagyobb változtatás.
A pesti piac azonban kivárásra rendezkedett be. A vezető részvények sorából a Magyar Telekom és az OTP drágult, a már említett Richter- és a Mol-részvények viszont gyengültek. A kis forgalmú részvények közül 350 millió forintos forgalmat bonyolított le a 4,9 százalékkal dráguló Synergon, és jelentős növekedést jelzett a Pannonplast és a privatizáció előtt álló FHB kurzusa is.
A bankközi devizapiacon megfordulni látszik a trend. A forint az euróval szemben gyengélkedett. Délután egy euróért 247,50 forintot adtak. Elemzők a héten már a 250 forintos szint elérését is elképzelhetőnek tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.