Kamatdöntés előtt

Minden jel azt mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank mai monetáris tanácsi ülésén, a jelenleg 8 százalékon álló jegybanki alapkamatot nem változtatja meg. Az elemzők azt állítják, hogy a 8,8 százalékos februári infláció és a forint/ euró igen erős kurzusa miatt nem következik be a várt kamatcsökkentés. A forint változatos képet mutatott az elmúlt héten, 244–247-es sávban ingadozott. Elemzők az év közepéig kamatcsökkentést várnak a jegybanktól.

2007. 03. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingatag lábakon állt a héten a forint árfolyama, a magyar deviza a négynapos ünnepet követő első kereskedés során jelentős erősödést mutatott az euróval szemben azt követve, hogy a hét végén a szlovák korona árfolyamsávját eltolták. A forint a 2005 végén mért szintjére, a 244,50-es határvonalra javult. A hazai sáveltörlésekről szóló információk azonban tovább erősítették a forintot.
Az elemzők azt jósolták, hogy amennyiben valóban eltörlik a forint intervenciós sávját, akkor a magyar valuta kurzusa akadály nélkül 240 forint alá is csúszhat, ez viszont makrogazdasági szempontból igen veszélyes lenne. A forint kurzusára nem hatott a Federal Reserve múlt heti nyíltpiaci bizottsági ülése sem, a magyar valuta tovább folytatta iránytalan mozgását a 244–247-es sávban.
Szakértők jelezték, hogy a lakosság körében felélénkült a valutavásárlás, olyannyira, hogy néhány fel nem készült valutaváltó iroda rövidebb időre ki is fogyott az eladásra váró euróból, dollárból.
Az elkövetkező napokban várhatóan a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai ülésén megfogalmazottak fogják mozgatni a devizapiacot.
Az elmúlt napokban végzett valamennyi elemzői felmérés szerint változatlanul 8 százalékon hagyja az október óta érvényes kamatot a monetáris tanács, amelyet első ízben vezet Simor András, az újonnan kinevezett jegybankelnök. Hallani azonban a piacon olyan véleményeket is, amelyek szerint már most elérkezett a kamatcsökkentés ideje. Ezt hangoztatta néhány napja Bokros Lajos, a CEU professzora, volt pénzügyminiszter, aki 25 bázispontos vágást tart indokoltnak.
A kamatcsökkentést szorgalmazók az erős árfolyamra hivatkoznak, utalva arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) februárban közzétett, 2008-ra vonatkozó inflációs célkövetési rendszerében a kívánt 3,4 százalékos áremelkedési ütemet 254 forintos euróárfolyammal kalkulálta. Erre az évre az MNB 7,4 százalékos átlagos inflációt prognosztizált 5,6 százalékos alap(mag)infláció mellett – írta az MTI–Eco.
Jelentősen megnőtt a véleménykülönbség a Reuters által megkérdezett elemzők közt arról, hogy az év végéig milyen mértékben csökkentheti kamatait az MNB. Az előrejelzések középértéke ugyan változatlanul az összesen egy százalékpontos idei kamatleszállítást mutatja a legvalószínűbbnek, a forint erősödése nyomán azonban nőtt azon elemzők száma, akik ennél jelentősebb kamatcsökkentéssel számolnak. Huszonkettőből csak hét elemző szerint csökken idén egy százalékponttal az MNB-kamat, míg kilenc elemző 1,25–1,50 százaléknyi lazítást tart valószínűbbnek. Hat elemző viszont úgy véli, hogy az idei kamatcsökkentés mértéke nem lesz több, mint 0,50–0,75 százalék.
A forint árfolyamsávjának eltörlésére a nagy többség nem számít a következő néhány hónapban, a konszenzus szerint azonban nem zárható ki, hogy erre később mégis sor kerül. Az elemzők úgy vélekednek, hogy az MNB és a kormány a piac nyomása alatt nem változtat az árfolyamrendszeren, ehelyett a jegybank inkább devizát vásárol és/vagy kamatot csökkent, ha a forint rátapad a sáv erős szélére.
A lapunk által megkérdezett svájci forintelemzők szerint a kamatcsökkenés elkerülhetetlen, a Simor András által vezetett jegybanknak még a nyáron az irányadó kamathoz kell nyúlnia. A szakemberek kitértek arra is, hogy a sáveltörlés és a kamatcsökkentés milyen hatással lehet a forint árfolyamára. Erről azt nyilatkozták, hogy az új jegybankelnök nincs könnyű helyzetben, mert a rohamos forinterősödést meg kell gátolnia úgy, hogy közben szem előtt tartja az inflációs célokat. Arra a kérdésre, hogy a semlegesen tartott alapkamat milyen reakciókat válthat ki a piacból, azt válaszolták, hogy a 8 százalékos kamatszint esetében újabb forintvásárlások indulhatnak meg, így a magyar valuta az euróval szemben a 241-es határvonalig erősödhet. A 240 forint körüli intervenciós sáv elérését a szakemberek nem tartják valószínűnek. A forint számottevő gyengülésére az év közepén lehet számítani – állították a GS Private Bank elemzői.
Oblath Gábor, a monetáris tanács tagja elmúlt pénteki nyilatkozata is alátámasztotta azokat a vélekedéseket, melyek a jegybank többoldalú figyelméről szólnak. Oblath rámutatott, hogy a kis, nyitott gazdaságban az inflációs cél mellett az árfolyamra is figyelnie kell a jegybanknak, hogy elkerülje például a nemzeti valuta túlzott felértékelődését. Az inflációs célt Magyarországon a kormány és a jegybank közösen tűzi ki, Oblath Gábor azonban jobb megoldásnak tartja, ha ezt a kormány teszi. A mai magyar inflációscélkövető rendszerben a Magyar Nemzeti Banknak nincs kitűzött árfolyamcélja, de kis, nyitott
gazdaságban az árfolyamra kitüntetett figyelmet kell fordítania, hogy elkerülje a nemzeti valuta túlzott felértékelődését – jelezte a monetáris tanács tagja. Véleménye szerint a jegybank ugyanakkor nem jelentheti be a számára kívánatos árfolyamsávot, ahogy ezt az MNB 2003– 2004-ben tette, mert ezt a spekuláció célba veheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.