Megugrott forgalom

Jelentős forgalom mellett drágultak a pesti részvények a hét első kereskedési napján. A BUX árfolyama 23096 pontig emelkedett a nap elején, az indexre jótékonyan hatottak a régiós piacokról érkező kedvező hírek is. A BUX végül 227,32 pontot javulva 23290,44 ponton zárt. Az egyszázalékos javulást az OTP és a Magyar Telekom árfolyamának drágulása okozta. A másik két vezető részvény, a Mol és a Richter ára viszont gyengélkedett.

2007. 03. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pesszimista hangulattal indult a hét eleje, a befektetők megszeppenve merészkedtek a partvonal közelébe, a magyar piac négynapos szünete után nem lehetett tudni, hogy merre indul el a kereskedés. A nyitáskor a hezitálás jól látszódott, a BUX 23096 ponton kezdte a kereskedést, a magyar indikátor egy erőtlenebb emelkedési próbálkozástól eltekintve igen ingatag pályát futott be. A délelőtt a 23200 pontos határ megtartásával telt volna el, de nem nagyon sikerült fenntartani a növekedést. A délutáni kereskedés viszont a határozott emelkedés jegyében zajlott, az index 23290 pontig ugrott, és ezen a szinten be is zárt, így 0,99 százalékkal értékelődött fel. A napi csúcsára emelkedő tőzsdemutatót az OTP és a Magyar Telekom részvényei erősítették. Az aránylag magas 33 milliárd forintos forgalom is jól jelezte, hogy a délutáni órákban a befektetők komolyan elkezdtek vásárolgatni. A kedvező nemzetközi hangulat megtette a hatását, és a dollár árfolyamának gyengülése sem okozott akkora beesést a zöldhasú kurzusára érzékeny részvényeknél, mint azt várhattuk volna. A nap egyik nyertese az OTP lett 3,2 százalékos megugrásával és 14 milliárd forint feletti erősödésével. A Magyar Telekom követte a banki részvényeket, a távközlési papírok csak 2,76 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak és csupán 1,8 százalékkal drágultak.
A vesztesek táborába tartozott a 260 forinttal gyengülő Mol, valamint a 150 forinttal leértékelődő Richter. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis ára 300 forinttal, 1,27 százalékkal 23350 forintra esett vissza.
A nap egyik legnagyobb vesztese azonban a BorsodChem lett: a vegyipari papírok 3,4 százalékkal 2850 forintra estek. A BorsodChem lassulása mögött az áll, hogy tegnap volt a kiszorítás utolsó napja, így már a felvásárló First Chemical Holding (FCH) számlájára nem érkezhet meg a felajánlott részvény. A kiszorítási ár 3 ezer forint, amelyet mindenki megkap, aki áttranszferálta részvényeit az FCH-nak – írta a portfolio.hu. Aki nem transzferálta át, annak a részvényeit megsemmisítik, helyette újat bocsátanak ki, amelyet továbbadnak a kiszorító tulajdonosnak. Ennek az áráról az FCH közleményt ad majd ki. A spekulatív papírok sorából az Econet.hu, az FHB, a Fotex, valamint a Rába erősödött a legjobban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.