Nyereség záráskor

Minimális nyereséget sajtolt ki magából a BUX a hét harmadik, egyben utolsó kereskedési napján. A magyar tőkepiaci indikátor igen mélyre zuhant a reggeli kereskedés során, de zárásra 0,6 százalékos növekedést produkált, így 23 063,12 ponton léphetett a partvonalon túlra.

2007. 03. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosra sikeredett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) utolsó Deák Ferenc utcai kereskedése. A magyar tőzsdei indikátor a kereskedés során elért 560 pontos veszteségét letornázta, és 14,72 pontos emelkedéssel 23 063,12 ponton zárt. A BÉT kereskedése hétfőtől az Andrássy út 93. szám alatt folytatódik. A magyar tőzsde történelmének újabb szakaszába lép azzal, hogy elhagyja a Deák Ferenc utcai irodát, amelynek tulajdonosa a tőzsdére készülő Orco Property Group. Az idén 143 éves Budapesti Értéktőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését a Pesti Lloyd Társulat székházában, amely a mai Roosevelt téren állt. A Szabadság téri Tőzsdepalota – amelyben ma a Magyar Televízió működik – 1905 végére épült fel. Itt működött az áru- és értéktőzsde egészen 1948 májusáig, amikor az államosításokat követően bezárták, és az épület is állami tulajdonba került. A tőzsde 1990. júniusi újjászületése után kezdetben a Váci utca 19. alatti irodaházban folyt az értékpapírok kereskedelme, a Deák Ferenc utcai tőzsdeterem pedig két évvel később nyílt meg.
A régi tőzsdei épületben szerdán a vártaknál magasabb kereskedés folyt, a forgalom meghaladta a 34,5 milliárd forintot és a részvények jelentős hányada sem azt az irányt vette fel, amit elemzők megjósoltak. A látványos BUX-fordulatot szakértők az amerikai jelzálogpiac likviditási váláságának enyhülésével magyarázták. Szerdán a BUX mellett a térség egyik legerősebb, legnagyobb forgalmú a börzéje, a varsói tőzsde indexe is javulni tudott, a WIG 20 0,86 százalékkal 3277,56 pontra emelkedett. A magyar piacon a vezető részvények többsége erősödött, egyedül csak az OTP maradt benne a napközbeni „gödörben”. A banki papírok 16,15 milliárd forintos forgalom mellett 1,8 százalékot gyengültek. Elemzők szerint az OTP árában bekövetkezett csökkenést az amerikai pénzügyi szektor gyengülésével lehetett magyarázni.
Drágulással zárt viszont, és ezzel a BUX-ot felfelé húzta a Mol, a Magyar Telekom és a Richter is. Az olajipari papírok 0,2 százalékkal, a távközlésiek 1,9 százalékkal, a gyógyszergyáriak 1,4 százalékkal erősödtek. A kisebbik gyógyszergyártó, az Egis látványos, 3,3 százalékos megugrást produkált. Hasonlóan 3,3 százalékkal nőtt az FHB árfolyama is. A spekulatív papírok sorából a Synergonnak és a Fotexnek sikerült emelkedéssel zárnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.