időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Tárgyalnának az agrárszervezetek

Dénes Zoltán
2007.03.22. 00:00

Tárgyalásokat kezdeményezett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel a két évvel ezelőtti, közel két hétig tartó gazdademonstrációban részt vevő tizenegy agrár-érdekképviselet, remélve, hogy ezáltal elkerülhető az újabb tüntetéssorozat – közölte tegnapi sajtótájékoztatón Nagy Sándor, az érintett szervezeteket tömörítő Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdek-képviseleti Szövetség (MAÉT) elnöke.
A szakmai tárgyalások során szeretnék felvetni azokat a kérdéseket, amelyek a két évvel ezelőtti demonstráció nyomán megszületett megállapodásban szerepelnek, ám a mai napig nem teljesültek. Emellett a megbeszéléseken több aktuális és kritikus problémát is középpontba helyeznének. A MAÉT által összefogott és képviselt tizenegy agrár-érdekképviselet által elfogadott tegnapi nyilatkozat kiemeli, hogy a termőföld kérdése változatlanul az egyik alapvető, ám továbbra is megoldatlan agrárkérdés. A szervezetek nem tartják megfelelőnek az állami földek felett rendelkező Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tevékenységét, mert véleményük szerint a földalap által gyakorolt birtokpolitika nem a falvakban élők megerősödését segíti.
Probléma még, hogy továbbra sem kedvezőek a szabályok és a támogatás a főképp a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői csoportok (tészek) létrejöttéhez. Márpedig az unió jelenleg éppen e termelői csoportokat igyekszik jobban támogatni annak érdekében, hogy a gazdák a lehető legkönnyebben találjanak maguknak piacokat. A rendezetlen kérdések közé tartozik az is, hogy nem született meg a mezőgazdaság sajátosságaihoz igazodó hitel- és kamatpolitika, illetve nem alakították ki az agrárfinanszírozás intézményrendszerét. Emellett – tette hozzá Nagy Sándor – megállapodás szükséges a mezőgazdasági termelők adósságának konszolidációjáról, mivel a 2003-as aszálykárok miatt felvett hitelek jövőre esedékes visszafizetésének határideje komoly gondokat okozhat az ágazatban. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a gazdák elégedetlenek a nemrég kihirdetett új szövetkezeti törvénnyel, mivel az továbbra sem segíti a tészek létrejöttét, illetve sérelmezik, hogy a tervek szerint átalakítják vagy éppen megszüntetik a falugazdász-hálózatot. A Magyar Kis- és Középbirtokosok Egyesülete szerint a fenti problémák is jelzik: az agrárkormányzat lényegében a kisgazdaságok ellehetetlenítésére törekszik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.