Tengerentúli kételyek

Nem túl jelentős csökkenéssel zárta a tegnapi kereskedést a BUX. A magyar indikátor a kereskedés végén 0,25 százalékot gyengülve lépett a partvonalon túlra. A hazai tőzsdei eseményeket a nemzetközi hírek mozgatták, az európai piacokon jelentős árfolyamesés alakult ki. A pesti börze részvényeinek többsége gyengüléssel zárt. A visszaesést a Mol, a Magyar Telekom és a Richter okozta. A nap nyertese címet a Synergon vihette haza.

2007. 03. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 30 milliárd forintos forgalom mellett gyengült a BUX árfolyama 0,25 százalékkal. A visszaesést egyértelműen az a befektetői magatartás okozta, amelyik a részleges kivonulást helyezte előtérbe a feltörekvő piacokon. Tegnap a tengerentúlról érkező negatív hírek tarolták le a piacokat, még a nagy börzék – DAX, FTSE – mutatói is meggörbültek a nyomás alatt. A magyar parketten minimális emelkedést mutatott nyitáskor az index. A BUX napközben 23 596 pontra ugrott, de ezt a 250 pontos pluszt nem tudta fenntartani a parkett. A magas forgalom és a jelentős árfolyamesések azt jelezték, hogy hosszú távon azok az előrejelzések érvényesülnek, amelyek a gyengülést valószínűsítik.
Tegnap a vezető részvények közül egyedül az OTP-nek sikerült drágulással zárnia, a banki papírok 30 forintot emelkedtek. A Richter 360 forinttal, a Magyar Telekom 4 forinttal lett olcsóbb. A dráguló kőolajár ellenére a Mol 0,48 százalékot veszített értékéből. A Synergon lett a nap nyertese, 1,57 százalékos növekedéssel. Másfél százalékot meghaladó emelkedést produkált a Pannonplast is.
A tegnapi esésekhez hozzájárult, hogy a tengerentúli jegybank szerepét is betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, Ben Bernanke washingtoni törvényhozás gazdasági bizottsága előtt tartott beszéde megrettentette a befektetőket. A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság kilátásait övező bizonytalanság erősödött az utóbbi időben. A közelmúltban az amerikai gazdaság növekedése lelassult. Bernanke szerint a kockázatos amerikai jelzálogpiac miatt a helyzet alakulását komoly figyelemmel kell kísérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.