Hankook-gate: elrendelték a nyomozást

Különösen nagy értékű hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt elrendelték a nyomozást azon feljelentés nyomán, amelyet a lapunkban föltárt Hankook-botránnyal összefüggésben nyújtottak be a rendőrségen. Eközben Kóka János gazdasági miniszter elhárította a válaszadást az ügy által felvetett érdemi kérdésekre.

2007. 04. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelték a nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon azon feljelentés alapján, amelyet Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be múlt pénteken különösen nagy értékű hűtlen kezelés bűntettének gyanújával a Hankook-botránnyal összefüggésben. Tegnap Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is megszólalt az ügyben. Az SZDSZ újdonsült elnöke az MTV-ben kijelentette: „nem az ő kompetenciájába” tartozik, hogy a dunaújvárosi Hankook-beruházással egy magáncég fél év alatt több mint egymilliárd forintot zsebelhetett be. Közölte: azért támogatta az állam azt a bekötőút-építést, amit egyébként a magáncégnek kellett volna állnia, mert egy 130 milliárdos beruházás jött Magyarországra Szlovákia helyett, és az állami tulajdonú körforgalom kiépítése eredetileg is a támogatás része volt.
*
Kóka kijelentését cáfolják azonban a birtokunkban lévő dokumentumok. Ezek szerint ugyanis a Pentele Kft. vállalta a Hankooknak az útépítést, érthetetlen tehát, hogy azt miért állami pénzből építették meg. A miniszter szerint az a „lényeg”, hogy Magyarország és így mindenki nyert a beruházással, és neki tárcavezetőként az a dolga, hogy a támogatások útját végigkísérje, a többihez viszont „nincs semmi köze”. Ez alapján idetartozik az a miniszter válaszára váró kérdés is, hogy a 20 milliárd forintos állami támogatás hogyan képezhette a fedezetét két magáncég között létrejött ingatlan-adásvételi szerződésnek, Kóka azonban erre nem tért ki a műsorban. Arra a kérdésre, miért nem lehetett odafigyelni arra, hogy egy frissen alakult, párt közeli, négyfős vállalkozás ne jusson néhány hónap alatt milliárdos vagyonhoz, Kóka azt felelte: oda kell figyelni, de „figyeljen oda az, akinek ez a dolga”.
A Hankook-beruházást kormányzati nyomásra gyorsított hivatali ügyintézéssel hozták tető alá, amelynek során a Fejér Megyei Földhivatal és a Fejér Megyei Cégbíróság is több törvénysértésgyanús lépést tett. Kérdéseinket elküldtük a két illetékes állami hivatalnak, de lapzártáig nem kaptunk választ. Kóka Jánosnak azonban arra is meg kell felelnie: miként fordulhatott elő, hogy minisztériumának nyomására a hatóságoknak törvénysértések sorozatát elkövetve kellett eljárniuk a beruházás előkészítése során? A miniszter azonban ezt sem feszegette a köztévé műsorában.
Szerettük volna megszólaltatni az ügyben azt a négy magánszemélyt, aki az MSZP közeli vállalkozó Leisztinger Tamás bizalmi emberének számít, és aki a Hankook-beruházással röpke fél év alatt csaknem másfél milliárd forintot kasszírozott. Tegnap egyedül Reichardt Lászlót tudtuk utolérni, aki viszont közölte, nem nyilatkozik.
Ismeretes, hogy Reichardttal együtt négy magánszemély jegyzi azt a Pentele Kft.-t, amely négyzetméterenként 800-900 forintért jutott hozzá részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól ahhoz a dunaújvárosi földterülethez, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért (tehát majdnem négyszeres áron) adtak el a dél-koreai Hankook gumigyártó cégnek. Az ügyleten 300 millió forintos kár érhette az MSZP-s vezetésű várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket (176 millió forintot) kapta meg.
A Magyar Nemzet megtudta: a dunaújvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Innopark Kht.-től bérel irodát az az Ampliar Ingatlanforgalmazó Kft., amelynek két vezetője a már említett Tóth László és Reichardt László. Vagyis a Hankook-ügyleten másfél milliárdot kereső magánszemélyek továbbra is kapcsolatban maradtak az ügyleten jelentőset bukó dunaújvárosi önkormányzattal. Erre Kálmán András MSZP-s polgármester azt közölte: mivel nem a pénteki tényfeltáró cikkünk előtt kérdeztük meg, nem nyilatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.