időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Külföldiek uralma

Munkatársunktól
2007.05.23. 23:00

Tovább nőtt a külföldiek súlya a hazai részvénypiacon – derül ki a jegybank legfrissebb statisztikáiból. Míg a külföldi befektetők majdnem nyolcvanszázalékos részesedéssel bírnak, addig a magyar háztartások részesedése négy-, a hazai pénzügyi vállalatoké pedig ötszázalékos.

Továbbra is a külföldiek dominálják a magyar részvény- és államkötvénypiacot, s ez utóbbiban a hazai vállalatok súlya változatlanul történelmi mélyponton van – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Eszerint az idei év első három hónapjában a hazai részvénypiacon tovább nőtt a külföldi befektetők szerepe: részesedésük 79,6 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 7417 milliárd forintos részvényállományból 5900 milliárd forintnyi nem magyar befektetők kezében van. A magyar állam a részvények mindössze 3,6 százaléka felett rendelkezik, a háztartások részesedése 4,1, a pénzintézeteké 5,2, a nem pénzügyi vállalatoké pedig 7,6 százalékos.
Az állampapírpiacon nem enynyire erős a külföldi dominancia, bár a megvásárolt MNB-kötvények nélkül továbbra is a külföldi befektetők rendelkeznének a legnagyobb részaránnyal. Jelenleg több mint 3000 milliárd forintnyi állampapír van külföldiek tulajdonában. A magyar háztartások március végén az állampapírok kilenc százalékát birtokolták. A nem pénzügyi vállalatok állampapír-piaci részesedése – korábban nem tapasztalt csökkenést mutatva – 2,1 százalékra zsugorodott. A jegybanki adatok azt mutatják, hogy a külföldiek állampapír-vásárlása és -részesedése 2002 szeptemberétől kezdett el meredeken emelkedni. A folyamat 2003 májusáig tartott, ezután a növekedés kevésbé gyors ütemben folytatódott. A külföldiek térnyerése tavaly ősszel ismét felgyorsult, ekkor néhány hónap alatt több mint 500 milliárd forinttal nőtt a külföldiek kezében lévő állampapírok állománya.
A magyar háztartások szerepe egyedül a befektetési jegyek 2600 milliárd forintos piacán meghatározó. Itt a lakosság részesedése 68, a pénzintézeteké pedig 23 százalékos.
Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője úgy vélekedett, nem kivételes a magyar háztartások alacsony részaránya a magyar részvénypiacon, a lakosság ugyanis jellemzően kockázatkerülő. Az elemző szerint az államkötvénypiacon már más a helyzet, itt a háztartások jóval komolyabb súlyt képviselnek. Ennek oka, hogy míg a lakosság devizában adósodik el, addig a megtakarításaik jellemzően forintban vannak. A háztartások jórészt befektetési jegyeket és nyugdíjpénztári megtakarításokat részesítenek előnyben, ezek az alapok pedig döntően a magyar államkötvényeket vásárolják meg. Tardos szerint a belföldi alapkezelők még optimistábbak a költségvetés helyzetét illetően, mint a külföldiek, ám az értékpiaci adatok azt is megmutatják, hogy a kiigazító intézkedések után a külföldi befektetők bizalma lassan kezd visszatérni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.