Lassan a testtel Etyeken

Etyeken a lassú, a pesti Vigadó téren a gyors mámorosodás rajongói kóstolgathatnak a hét végén: a községben a slow food a magyar népművészettel találkozik az V. Kezes-láboson, a Duna-parton pedig az égetett szeszek illatoznak a Pálinka Promenádon.

Muray Gábor
2007. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként a nyarat a pincefesztivál, úgy köszönti az őszt a Kezes-lábos Etyeken, Budapest borisszái pedig, akik bírják a tömeget, kiröppennek a fesztiválikaruszokkal a község parkolóhelyeiig, hogy a gezemicelángosok, kürtős kalácsok, mézescsuprok, szappanok, fazekak, kerámiák, fajátékok, szénafigurák között elgyalogolhassanak a nyitott pinceajtókig.
Mert legyünk igazságosak: bár a fesztiválvendégek tetemes hányada iszogatni buszozik oda ki (jól teszik), a Kezes-lábos a májusi pincefesztiváltól eltérően elsősorban nem a borról szól. Hanem. A slow foodról, angolosan. Azokról az emberekről és azokról a termékekről, amelyek szemben állnak az idegbeteg rohanással, amit ideát az aszfalton jobb híján munkanapnak hívunk. Gyorsan eszel, gyorsan halsz, keveset élsz, szögezik le Rókusfalvy Pálék, amikor meghatározzák a Kezes-lábos céljait. Az élvezhető élethez a földdel szimbiózisban élő, a földből alkotó embereken keresztül vezet az út, ennek értelmében megint meghívták azokat a kiállítókat, akik természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. S persze hogy kinyitnak az etyeki pincék is, a házigazdákon kívül az ország legismertebb borászaival is ismét lekezelhetünk néhány korty között, s ha odafigyelünk, talán ellesünk valamit a lassúságból. Szalóki Ági, Herczku Ági és Bognár Szilvia vasárnapi koncertje mindenképpen rásegít.

Somot, bodzát, kökényt. Aki unja már a szatmári szilvát (szerintem nem lehet), az a pesti Vigadó téri Pálinka Promenádon a hét végén olyan gyümölcsöket kóstolgathat végig pálinkává átlényegülve, amilyeneket talán még nem is markolt. A féldekás kocsmakultúrának hadat üzenő Magyar Szeszipari Szövetség saját ünnepet akart a hazai pálinkafőzdéknek, s lőn. A promenádon, azaz a Duna-korzón végig lehet most szimatolni mindent, kóstolni viszont csak ésszel, nehogy be kelljen idézni ide megint Hamvas Bélát a bornemzetek és pálinkanépek különbözőségeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.