Betegséget okozhatnak a galambok

Nagy tömegben fertőzésveszélyt jelenthetnek a hazánkban egyre inkább elszaporodó galambok, a szakemberek szerint főként a fészkelőhelyeik megszüntetésével lehetne csökkenteni a populációt.

2007. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A galambok etetését tiltó, illetve 30 ezer forinttal bírságoló előterjesztést a nagykanizsai képviselő-testület nem szavazta meg, így marad minden a régiben. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője szerint ezek a madarak csak akkor jelentenek tényleges fertőzésveszélyt, ha nagy tömegben terjednek el. A leggyakoribb megbetegedés a tüdőgyulladással járó ornitózis, amelynek kórokozója a szétporladó széklettel jut az ember légútjaiba. Ha jól kezelik, a betegség hamar gyógyul, ha rosszul, akár halálos is lehet. Hozzáfűzte: kevesen tudják, hogy a tollpor, illetve a galambokban élősködő atkák allergizáló hatásúak, míg a közhiedelemmel ellentétben a galambbélféreg nem veszélyes az emberre.
Csökkenthető a galambpopuláció, ha nem etetjük őket, és megszüntetjük az épületzugokban, padlásokon, párkányokon, teraszokon lévő fészkelőhelyeiket – közölte lapunkkal Berényi Zsombor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. Elmondása szerint hazánkban a parlagi, más néven házi vagy városi galamb szaporodott el, több millió pár fészkel belőlük. Természetes ellenségük a vándorsólyom, de nálunk még nem urbanizálódott úgy, mint New Yorkban, ahol körülbelül száz példány él belőlük, és viszonylagos egyensúlyban tartják a galambpopulációt – fűzte hozzá Berényi.
Mégsem lehet elégedett a helyzettel Simcha Felder New York-i képviselő, aki legalább ezerdolláros bírságot szabatna ki azokra, akik etetik a madarakat – adta hírül a Reuters. Mint ismert, Londonban a Trafalgar Square-en megtiltották az etetésüket, és betanított sólymokkal próbálják elűzni őket, egyelőre nem sok sikerrel. Velencében a madáreledelt árusítók és az állatvédők ellenállásán bukott meg a terv, annak ellenére, hogy kimutatták: a madárpiszok felmérhetetlen károkat okoz a műemlékekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.