időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Ipari kémeket fogtak

Hírösszefoglaló
2008.02.22. 23:00

Négy embert vettek őrizetbe az Egyesült Államokban, állítólag ipari és katonai titkokat adtak át Kínának. A Boeing egyik kínai származású volt mérnökét azzal gyanúsítják, hogy az amerikai űrprogramról, egyebek között az űrsiklókról szolgáltatott ki adatokat. A terebélyesedő kínai kémtevékenység mind jobban aggasztja az amerikai hatóságokat.

A gyanú szerint ipari és katonai titkokat adott át Kínának az a négy amerikai – három közülük kínai származású –, akit hétfőn vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. A letartóztatottak között van a 72 éves Dongfan „Greg” Chung, a Boeing ma már nyugdíjas mérnöke. A férfi 2002-tól 2006-ig dolgozott az amerikai űrprogramban is jelentős szerepet vállaló Boeing cégnél, s ezalatt állítólag titkokat adott ki hazájának az űrrepülőgépekről, a C–17-es katonai szállítógépekről és a Delta IV rakétákról – titkos adatok sorát szolgáltatta ki a B–1 bombázókról is – írta a BBC.
Az FBI szerint a repülési iparban harminc éven át dolgozó mérnök 1979 óta látta el információkkal megbízóit. Egy Kínába küldött levelében azt is leírta, hogy minden vágya a szülőhazáját szolgálni.
Feltételezik, hogy kapcsolatban állt a szintén kínai születésű mérnökkel: Chi Makkal, akit már bűnösnek talált a bíróság egyes védelmi technológiák tavalyi, kínai „exportjáért”. Ha Chung bűnössége bebizonyosodik, akár százévi börtönre is számíthat. A Boeing mérnökén kívül fogdában vár további sorsára az 58 éves Tai Shen Kuo, a 33 éves Yu Xin Kang és az 51 éves Gregg William Bergersen.
Kuo, akinek tajvani és amerikai útlevele is van, a gyanú szerint kapcsolatot keresett a védelmi minisztériumhoz tartozó kormányügynökség alkalmazottjával, a modern fegyverrendszerek hatásait elemző William Bergersennel, hogy részleteket tudjon meg arról, milyen hadieszközöket adhat el az Egyesült Államok Tajvannak. A két kínait életfogytig tartó szabadságvesztésre, Bergersent pedig tízévi börtönre ítélhetik.
Az amerikai kémelhárítás szerint a kínai kémek aktivizálódása ma már komoly veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Az FBI nyilvántartásában már háromezer olyan társaság szerepel, amelyről feltételezik, hogy Kínának gyűjt ipari és katonai titkokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.