Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

„Magyarország többet érdemel”

Pál Gábor
2008.03.26. 23:00

Több százezer ember gyűlt össze az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, egészen az Astoriáig, ahol a Fidesz szervezett szombaton ünnepi nagygyűlést. A rendezvény méltóságteljesen zajlott le, a rendőrség sem okozott problémát. Orbán Viktor pártelnök kijelentette: Magyarország többet érdemel ennél a kormánynál.

Orbán Viktor az iskolai ünnepségeken mindig felhangzó idézetre hívta fel a figyelmet, amely szerint „a nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott”. Ez a mondat újra valósággá vált: nekünk is van egy „nagyméltóságú helytartótanácsunk”, amelyik sápadt és reszketni méltóztatik – jelentette ki Orbán Viktor, kiemelve, ez a tanács oktatja ki a sajtót, az ellenzéket és az Alkotmánybíróságot is. Mint fogalmazott, szívük szerint a népet váltanák le, mert meggyőződésük, hogy a nép nem érdemli meg őket. – Ez tényleg így van, március 9. óta tudjuk, Magyarország többet érdemel náluk, olyan kormányt, mely méltó hozzá – szögezte le a Fidesz elnöke. Majd kitért arra is, hogy polgári demokráciában nem gyakori a nagyméltóságú helytartótanács jelenléte. Érvelése szerint a legnagyobb ellenzéki párt kitart a nemzeti egység politikája mellett, mert már nem az a fontos, hogy ki milyen oldali, hiszen március 9-én ráéreztünk arra, milyen jó egyet akarni, amelynek köszönhetően a nemzet visszaszerezte önbecsülését. – A király meztelen, most már csak ki kell tartanunk a saját utunk mellett – hangsúlyozta Orbán.
„Mindent a népért, és mindent a nép által. Semmit a népről a nép mellőzésével. Ez a demokrácia” – idézte Kossuth Lajos szavait Kósa Lajos. Debrecen polgármestere, felelevenítve a 160 évvel ezelőtt történteket, kifejtette: a helytartótanács végül elfogadta a 12 pontot, elküldte Pozsonyba, és kiengedte Táncsics Mihályt a börtönből, mert úgy látszik, nagyobb érzékkel rendelkezett a demokrácia terén, mint a mostani kormány, nem értette félre azt, amit a pestiek egyszerűen és világosan megfogalmaztak. Megjegyezte azt is, ha március 15-ét ünnepeljük, akkor ne csak ezt a napot ünnepeljük, hanem azt is, hogy azóta is velünk született jogunk elmondani, mit akarunk. Kósa hangsúlyozta: mostanság sokan hivatkoznak arra, hogy egy második reformkorban élünk. Nem véletlen, hogy azok is, akiknek már nincs semmi érdemi mondanivalójuk, s a magyar demokráciatörekvések köpönyege mögé akarnak bújni. – Aki figyel, az tudhatja, hogy vannak különbségek az akkori és a mostani reformkor között – mondta a Fidesz alelnöke, hozzáfűzve: amíg korábban letették az országos könyvtár alapjait, megépült az Akadémia, a Lánchíd, a Nemzeti Múzeum és a vasúthálózat, most építettünk völgyhidat egy nem létező völgy fölé, építettünk autópályát dupla áron, vizitdíj-automatákat és sok-sok kordont.
Jókai Anna író arról beszélt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadon, hogy a „szabadság, egyenlőség, testvériség” hármas jelszava még ma sem valósult meg maradéktalanul. Kifejtette, szabadság helyett szabadosság, filozófiai nihil és erkölcsi relativizmus van, az egyenlőség helyett milliárdos csalók ügyes kimosdatása zajlik, míg a testvériség helyébe a kétes eszközökkel szerzett vagyonok tulajdonosainak szünet nélküli tobzódása került.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.