Azért vannak a jó barátok

Töretlenül folytatódik a kormányzati pazarlás, a legképtelenebbnek tűnő szolgáltatásokért fizet ki sokmilliós honoráriumot a kancellária a balliberális holdudvar embereinek. A lapunk birtokába került ötmillió forint alatti szerződések listáján felbukkan többek között Dessewffy Tibor, Honti Pál, Batiz András és Petri Lukács Ádám cége is.

2008. 06. 30. 17:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapig tartó huzavona után a Kormányszóvivői Iroda a napokban megküldte lapunknak a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által kötött ötmillió forint alatti szerződések listáját egy évre visszamenőleg. Az üvegzsebtörvény alapján csupán az ezen értékhatár fölötti megállapodásokat hozzák nyilvánosságra a minisztériumok honlapjain, az ez alattiakat viszont kérésre kötelességük megküldeni az érdeklődőknek.
Sok ismerős cég nevére bukkantunk a listán. A Gyurcsány Ferenc egykori cégtársaként ismert Honti Pál érdekeltsége, a Digital Natives például két megbízáshoz is jutott tavaly ősszel. Az egyik egy bruttó kétmilliós megrendelés volt, amelyért a MeH belső kommunikációját segítő számítógépes programot kellett továbbfejleszteniük, a másik pedig egy hárommilliós szerződés volt, amelyért a magyarorszagholnap.hu internetes oldalt kellett gondozniuk.
Honti, aki korábban a Gyurcsány-féle Altus felügyelőbizottsági tagja volt, és emellett kuratóriumi tagja a Gyurcsány által gründolt Amőba nevű szervezetnek, a napokban a Digital Nativeson keresztül egy újabb jól fizető megbízást kapott a kancelláriától: mint ismert, ezúttal a kormanyszovivo.hu nevezetű honlap megalkotásában vehet részt, és a teljes 200 milliós összegből kilencmillió forint üti a markát. Honti cége korábban tízmillió forintot kapott egy 60–80 oldalas tanulmány elkészítéséért, de más érdekeltségei (Coedu, Mimóza) is rendre jól fizető megrendeléseket kapnak az államtól.
A Gyurcsány Ferenccel szívélyes kapcsolatban álló Dessewffy Tibornak két érdekeltsége is felbukkan az ötmillió forint alatti szerződések listáján.
*
A Flevo Bt. közel bruttó ötmillió forintért segédkezett a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának arculattervezésében. Emellett az ugyancsak Dessewffyhez köthető Demos Magyarország Kft. média- és szemantikai elemzést végzett a kancelláriának mintegy 1,3 millió forintért idén tavasszal.
A következő ismert név az egykori kormányszóvivőé, Batiz Andrásé, akinek vállalkozása, a Batiz Consulting a miniszterelnök kabinetirodájának vezetőit tréningezhette csaknem hárommillió forintért idén márciusban. Vagyis egy- napi munkáért mintegy százezer forintot kapott az exszóvivő cége. A Batiz Consulting tavaly nyolcmillió forintot kaszált ugyanezekért a „készségfejlesztő tréningekért”, ráadásul bruttó hatmillió forintért kommunikációs tanácsokkal is ellátták Gyurcsányékat, akik ilyen célokra mindig szívesen áldoznak az adófizetők pénzéből.
Idén is föltűnik az állami pénzcsapok körül a Népszava publicisztikai rovatának egykori vezetője, Petri Lukács Ádám cége. A Pla-tinta Bt. több mint hárommillió forintért adott aktuálpolitikai tanácsokat az év első felében a kancellárián, áprilisban pedig egy húszoldalas, a koalíciós válság „értelmezési szintjeiről” írott tanulmányért csaknem egymillió forintot vehetett fel. Petri Lukács 2005 óta összesen több mint 15 millió forintnyi közpénzt kapott szolgálataiért.
Az SZDSZ egyik fővárosi képviselőjének, Bojár Ivánnak a cégét is elérte a közpénzeső: a Para Szerkesztői Bt. mintegy ötmillió forintot vett fel tavaly ősszel arculattervezésért. Egy másik SZDSZ-es politikus, a volt államtitkárként is ismert Csepeli György cége pedig szociológiai és társadalompolitikai döntés-előkészítésért vesz fel közel félmillió forintot havonta.
A lapunknak megküldött listából az is kiderül, hogy az MSZMP agitációs és propagandaosztályának egykori helyettes vezetőjeként és KISZ KB-titkárként megismert Barabás János már tavaly is több millió forintért osztogathatott tanácsokat a kancellárián, idén pedig 136 munkanapnyi tanácsadásért mintegy tízmillió forintot kap, vagyis a napi gázsija meghaladja a hetvenezer forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.