Főtiszteknél is jártak Juhász villaépítői

Juhász Ferenc MSZP-elnökhelyettes honvédelmi minisztersége idején már bevett gyakorlat lehetett, hogy a Honvédelmi Minisztériumtól százmilliókat kapott Toma-Bau Zrt. „csökkentett munkabérért” újította föl magas rangú honvédségi vezetők magáningatlanait, hasonlóan Juhász villájához. Értesüléseink szerint H. Zoltán nyugállományú tábornok például egy balatoni és egy budaörsi családi ház építésében és egy ausztriai szállodafelújításban „kért segítséget” a cégtől, miközben korszerűsíttette a társasággal a szülei nagykőrösi lakását is.

2008. 06. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem nyilatkozik a Honvédelmi Minisztériumtól (HM) százmilliós megbízásokban részesült Toma-Bau Zrt. vezetősége arról, hogy milyen körülmények között újították fel 2003-ban Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter budai villáját. Az ügyben néma maradt az MSZP jelenlegi elnökhelyettese is. Amikor Juhász újabb villaügyéről írtunk, Szekeres Imre jelenlegi honvédelmi miniszter kijelentette: tájékoztatást kért arról, hogy az elmúlt tíz évben a cég milyen megbízásokat teljesített a szaktárcának. A HM azonban tegnap még csak annyit közölt: Szekeres Imre hamarosan tájékoztatást fog adni az ügyben.
A tájékozódásban talán segíthetnek a miniszternek azok az információk is, amelyeket a továbbiakban a lapunk birtokába került dokumentumok alapján osztunk meg olvasóinkkal. Az iratok szerint igaza lehetett Juhász Ferencnek, amikor arra hivatkozott: nemcsak az ő villáját újították fel a Toma-Bau munkatársai, hanem ez szinte bevett gyakorlat volt az elmúlt tíz évben a magas rangú katonai és minisztériumi vezetők körében.
*
Igaz, lapunk legújabb információi tükrében nehezen értelmezhetők az MSZP mostani elnökhelyettesének állításai. Juhász a múlt héten azt közölte, hogy „biztonsági okokból valamennyi honvédelmi vezető lakását a Katonai Biztonsági Hivatallal való konzultáció után a Toma-Bau újította fel”.
A valóságban mialatt a magántársaság százmilliós bevételekre tett szert a laktanya-üzemeltetésből és egyéb honvédségi megbízásokból, felépítette például egy befolyásos tábornok balatonkenesei üdülőjét, és beszállt annak ausztriai szállodaüzletébe is. Mindezt pedig igen nehéz biztonsági okkal magyarázni.
A Toma-Bau Zrt. H. Zoltán, ma már nyugállományú dandártábornok családi házát újította fel még 2000-ben. A munkálatok nem kevés pénzbe kerülhettek, ha figyelembe vesszük azt a szintén dokumentumokkal igazolható tényt, hogy az építkezés csaknem másfél évig tartott, és csak néhány hónap szünetet tartottak a mesterek. H. Zoltán ráadásul úgy bízta meg a Toma-Bau Zrt.-t a kivitelezéssel, hogy tudta, a cég jelentős összegeket nyert el a munkáltatójától, vagyis a HM-től. A főtiszt nem volt rest a szülei nagykőrösi lakásának felújításához is „tanácsokat kérni” a megfelelő szakemberek kiválasztásához a szaktárcának dolgozó Toma-Bau Zrt.-től.
A legkülönösebb megbízást azonban Ausztriában kapta a Toma-Bau a tábornok úrtól. H. Zoltánnak ugyanis az egyik barátja vásárolt Stroblban egy szállodarészt, amely egy kis felújításra szorult. A barát a tisztnek felajánlotta, hogy évente akár több hónapot is eltölthet térítésmentesen a hotelben a családjával együtt, ha ingyen rendbe hozzák a lakrészeket. H. Zoltán azonban nem ragadott ecsetet és kőműveskanalat, hanem megkereste a régi ismerősét, a Toma-Bau Zrt. egyik vezetőjét, ifjabb Tomasovszky Lászlót, „hogy bevonják a tevékenységbe”. Egy-két látogatás a cég kisbuszával bőven elég volt ahhoz, hogy ezek után három hónapnyi aktív munka kezdődjön a szállodában a Toma-Bau embereivel, akik villanyt és vizet szereltek, tapétáztak, festettek és mázoltak.
A cég és a tábornok között szerződés nem született, az anyagok árát a hotel fizette, a munkásokat pedig ifjabb Tomasovszky bérezte a H. Zoltán által nyújtott apanázsból. Ez persze „csökkentett munkabér” volt, hiszen az érintett katonatiszt emlékei szerint mindenkinek felajánlották, hogy nyaralhatnak majd az ausztriai apartmanokban. Ezt követően a cég munkatársai részt vállaltak a tábornok budaörsi villájának építésében is.
Mint arról beszámoltunk, hasonló igényességgel dolgoztathatott a Toma-Bau Zrt. építésvezetője Juhász Ferenc budai luxusvillájában is. Drága anyagok felhasználásával az egész kétszintes budai villát kívül-belül átalakították és felújították.
vezércikk a 7. oldalon >

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.