FBI-nyomozás a HM tankszállítóinál

Nyomozást indított a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak az amerikai fegyverkereskedő cégnek a vezetője ellen, amely részt vett 77 darab magyar T–72-es harckocsi Irakba juttatásában 2005-ben. A tanküzlet körüli furcsaságokra lapunk már három éve felhívta a figyelmet.

2008. 07. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most kiderült: Curt Weldon volt republikánus szenátort, a Defense Solutions nevű cég vezetőjét azzal vádolják, hogy még politikusként visszaélt hatalmával. Felmerült ugyanis, hogy egy orosz cég közreműködésével terroristák támogatásával vádolt államokba is fegyvert szállítottak. A magyar kormány 2005-ben, Juhász Ferenc MSZP-elnökhelyettes honvédelmi minisztersége idején adott ajándékba 77 darab T–72-es szovjet gyártású harckocsit az iraki hadseregnek, és az üzletben az amerikaiak által választott résztvevőként a Defense Solutions vett részt. Míg hazánk ingyen adta a harci járműveket, az amerikai cég több százezer dollárért újíttatta fel a járműveket a Honvédelmi Minisztérium (HM) százszázalékos tulajdonában álló HM Currus Zrt.-vel. A magyar cég akkoriban azzal magyarázta a közvetítők közbeiktatását, hogy a bizonytalan iraki politikai helyzet és az amerikai jelenlét miatt volt szükség a fővállalkozóra. A HM az ügyben mindössze annyit nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: a szaktárca az amerikai kormánnyal kötött megállapodást az adományozásról, a Defense Solutionsszel nem volt közvetlen kapcsolatunk. Az FBI vizsgálatáról nem kívántak véleményt alkotni a honvédelmi tárca sajtóosztályán, de azt hangsúlyozták: a Defense Solutionst az amerikai kormány választotta ki.
*
Az FBI-nyomozásról a Blikk című napilap értesült, ám a Magyar Nemzet már 2005-ben cikksorozatban számolt be a furcsa tanküzletről. Feltűnő volt ugyanis, hogy a tranzakcióban alvállalkozóként az a HM Currus Zrt. vállalt szerepet, amelyben akkoriban Füzesi Attila foglalta el az elnöki széket, akinek apja hitelt nyújtott Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter villaépítéséhez. Az igazgatósági elnökké vált fiatalember édesapja, Füzesi István orosz üzletemberek közreműködésével hozott létre cégeket, amelyek hulladék- és fegyverkereskedelemmel is foglalkoztak.
A vállalkozó egyik társaságát, az Eurocast Kft.-t később részben felvásárolta az a Kabai Károly által alapított Nyír-Uncia Kft., amely Juhász minisztersége idején csaknem 300 millió forintot nyert el a HM-től lőszer-megsemmisítés címén.
A magyar állam ebben az időben a tankok mellett 4,6 millió lőszert is felajánlott elfekvő készleteiből Iraknak. Kabai – akit a szülőfalujában a szocialisták 2006-ban polgármesternek jelöltek – ma három és fél éves börtönbüntetését tölti adócsalásért és okirat-hamisításért. A vállalkozó egyébként Veres János pénzügyminiszterrel együtt alapította a kilencvenes években a Bogát-Ferr Kft.-t, amelyet később hamis számlák befogadására, számlagyárként használtak fel. A számlahamisítások idején a cég telephelyének ügyeit Tácej Zoltán intézte, akit Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején vezérigazgató-helyettesnek neveztek ki a HM Currus Zrt.-be. Ezekben az időkben kapta meg a cég az Iraknak elajándékozott tankok felújításának lehetőségét. A cég állította, hogy a harckocsik komoly felújításra szorultak, de egyes hírek szerint valójában csak átfestették, megolajozták a járművek nagy részét.
Az orosz kapcsolatokkal rendelkező apja cégében „üzletemberré érett” Füzesi Attila és az egykori számlagyártó cég volt raktárosaként divízióigazgatóvá kinevezett Tácej Zoltán idején indult el a HM Currus Zrt. nagy hulladéküzlete is. Tonnaszámra adtak el fémet például a hadrendből kivont harci járművekből a német érdekeltségű UD-Stahl Recycling Kft.-nek, amely szintén Kabai Károly rokonainak vezetése alatt áll.
A lőszerüzlet sem állt le: még a második Gyurcsány-kormány idején is 200 milliós megbízást kapott a Kabai-féle Nyír-Uncia Kft. egy közvetítő társaságon keresztül lőszerek megsemmisítésére. Információink szerint ezek között a lőszerek között akadtak 7,62-es kaliberű gépkarabélylőszerek is, amelyek közül még rengeteg használható is volt a honvédség raktáraiban. Magyarországot viszont nemrég meggyanúsították, hogy ilyen típusokból adott el használhatatlan lőszereket Afganisztánnak. A magyar kormánytagokból és nemzetbiztonsági vezetőkből álló nemzetbiztonsági kabinet vizsgálata alapján később egy céget találtak, amely legálisan adott el lőszert az Egyesült Államokban visszaélésekkel és korrupcióval megvádolt AEY Inc. nevű cégnek. A társaság az MFS 2000 Lőszergyártó Zrt., amely rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Ezért azóta is nyitott kérdés, hogyan állíthatták Afganisztánban azt, hogy magyar szállítóktól kaptak rossz minőségű lőszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.