időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Az MSZOSZ csak csendesen fenyeget

Bákonyi Ádám
2008.09.28. 17:59

Kérdéses, hogy a Gyurcsány Ferenchez lojális szakszervezeti konföderáció, az MSZOSZ mer-e erőt felmutatni, ha a kormány hozzányúl a munkavállalók kedvezményeihez. A miniszterelnökkel a választások előtt kötött együttműködési megállapodásból semmi sem teljesült.

Gyurcsány Ferenc ismét átverte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét (MSZOSZ), amikor a választásokkor vele együttműködési megállapodást kötő konföderációnak már januárban azt ígérte: az adótörvények kialakítása során nem nyúlnak a munkavállalók kedvezményeihez. Az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi ülése alapján ugyanakkor biztosra vehető, hogy a kormány elfogadja a béren kívüli adómentes juttatások – étkezési hozzájárulás, üdülési csekk, iskolakezdési támogatás, internethasználati hozzájárulás – 11 százalékos adóterhelését.
Erre az esetre az MSZOSZ hétfőn még azt mondta, kész kemény fellépésre, nyomásgyakorlásra is, hogy megvédje a dolgozók mintegy hetven százalékát érintő kedvezményeket. Pataky Péter egyelőre azonban semmilyen elképzelésről nem tudott lapunknak beszámolni, hogy mikor, milyen formában kívánnak nyomatékot adni követelésüknek. Az MSZOSZ elnöke úgy fogalmazott, most a „csendes fenyegetőzés” állapotában vannak, mivel szerinte a pénzügyminiszter kijelentése ellenére még nem dőlt el az adómentes juttatások ügye. Úgy vélte, azon még a későbbiekben a szocialista frakció vagy a parlament is változtathat. Az elnök elismerte, hogy alapszervezeteik erőteljes fellépést sürgetnek az ügyben, ezért „mérlegelni” fogják a nyomásgyakorlás lehetséges módját.
Sáling József szerint a következő egy-két hétben dönteni kell egy nagygyűlés megtartásáról, és levélben kellene emlékeztetni Gyurcsány Ferencet ígéretére. – Meg kell szervezni a tiltakozást, mert az emberek elzavarják a szakszervezeteket – jelentette ki az MSZOSZ elnökségi tagja. Arra azonban Sáling sem vállalkozna, hogy ha úgy alakul, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete – melynek elnöke – egyedül tiltakozzon a dolgozók kedvezményeiért.
Hogy az MSZOSZ végül mer-e erőt felmutatni, kétséges. Se szeri, se száma azoknak az ígéreteknek, melyeket – legtöbbször szorult helyzetében – Gyurcsány Ferenc tett a hozzá lojális konföderációnak, amely ennek ellenére viszont soha nem mert komolyan fellépni azok betartatásáért. Emlékezetes, az elégedetlenség ellenére az MSZOSZ végül nem mondta fel a miniszterelnökkel a választások előtt kötött együttműködési megállapodást, noha abból – az Európai Unió átlagos foglalkoztatási szintjének megközelítése, a bérek uniós felzárkóztatása, a nyugdíjasok életminőségének javítása, a rendezett munkaügyi kapcsolatok, valamint a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése – semmi sem teljesült. Máig nem állították vissza a munkaügyi pereknél a munkavállalók tárgyi költségmentességét, amire még februárban tett ígéretet Gyurcsány Ferenc az MSZOSZ-nek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.