A tetűporos joghurt mint a tejtermékek királynője

Botrányt okozott a fogyasztóvédők kampánya, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy tejidegen anyagokkal, például lócsontból készült zselatinnal, bíbortetvekből előállított színezékkel és sok-sok cukorral pakolják tele azokat a gyümölcsjoghurtokat, amelyeket könnyűnek, egészségesnek és finomnak hirdetnek a reklámokban. A forgalmazók a terméktanácshoz fordultak, amely vizsgálatot rendelt el, és közleményt adott ki az ügyben. Ebben elismerik az adalékanyagok felhasználását, de állítják: a joghurtok – köztük a gyümölcsjoghurtok – így is a „tejtermékek királynői”.

2008. 11. 01. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felzúdulást okozott a forgalmazók körében az a cikkünk, amelyben a gyümölcsjoghurtok adalékanyagainak összetételéről írtunk a múlt héten. Beszámoltunk ugyanis arról, hogy az általában élsportolókkal, egészségesnek, finomnak és könnyűnek reklámozott termékekben ló- és marhacsontból, illetve állati kötőszövetekből készült zselatint és egy kármin nevű anyagot is találtak a fogyasztóvédők. Az utóbbit csak E–120-ként jelölik a joghurtok címkéjén, így a tapasztalatlan fogyasztók számára ki sem derül, hogy a kaktuszfügén élősködő bíbortetvek nőstényének porítmányából kinyert savból készült színezékről van szó.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) felmérése szerint a gyümölcsjoghurtok között van olyan, 1000 grammos kiszerelésben árult készítmény is, amelyben több mint két kávéskanálnyi cukor található, miközben a csomagoláson diétásnak hirdetik a terméket. A fogyasztóvédelmi törvény szerint azonban ez nem számít a vásárlók félrevezetésének, hiszen minden adat szerepel a polcokra kihelyezett joghurtok dobozán. Aki pedig nem tudja, hogy mit takar az E betűvel és egy számsorral megjelölt kód, illetve nem ellenőrzi a címkéken feltüntetett szénhidrátmennyiséget a fogyókúrájához, az magára vessen.
A cikkünk megjelenése után a környezet- és fogyasztóvédők által legjobban kritizált forgalmazók egyike, a Danone megbízásából a Tej Terméktanács többnapos vizsgálatot rendelt el, majd hosszú közleményben reagált a TVE kommünikéjére. A termelők és a forgalmazók szakmai szervezete többek között azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a savanyú tejtermékek, ezen belül pedig a gyümölcsjoghurtok az ismert világértékelés szerint „a tejtermékek királynői”. A TVE azonban szerintük egyoldalú szempontok alapján vizsgálta ezeket a termékeket, a joghurtok legfőbb értéke, például az élőflóra a minősítésükben rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozás-élettani szempontból ez a meghatározó. Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke a fogyasztóvédők figyelemfelhívó kampányára reagálva közölte: a zselatint állománystabilizáló szerként alkalmazzák a legtöbb gyümölcskészítményhez. A kármin pedig az Európai Unióban és hazánkban is engedélyezett élelmiszer-adalékanyag, és az érvényes magyar rendelet nem tesz említést arról, hogy bármiféle allergén vagy egészségre káros hatása lenne. – Cukrot pedig a háziasszonyok is használnak a gyümölcsök tartósításához, ez tehát szerintük nem bűn az ipar esetében sem – tette hozzá az elnök.
Haraszti Anikó, a TVE vezetője szerint azonban nem mindegy, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e azzal, hogy az általuk megvásárolt terméket a csökkentett zsírtartalom miatt nevezhetik diétásnak, miközben tele van cukorral. Az ilyen gyümölcsjoghurtok nagy része éppen ezért inkább az édességek kategóriájába tartozik.
A tudatos vásárlók fontosnak tartják azt is, hogy az adalékanyagok tartalmáról tájékoztatták a vásárlókat. Egy olyan vegetáriánus ugyanis, aki a zöldségek mellett fogyaszt tejterméket is, nem biztos, hogy szeretne zselatint vagy bíbortetűből nyert színezéket fogyasztani. Ez egyébként érvényes lehet a húsevő vásárlókra is. A szerkesztőségünkbe érkezett levél tanúsága szerint az egyik olvasónk a gyomorproblémái miatt vett gyümölcsjoghurtot, mert a reklámokban azt hallotta, hogy ezzel megszüntetheti a puffadást. A termék fogyasztása éppen ellenkező hatást fejtett ki. Kovács László ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: nem hiszi, hogy gyümölcsjoghurtot fogyasztott az illető, inkább egyéb tejkészítményt ehetett.
A fogyasztók félrevezetéséről valóban csak akkor lehet beszélni, ha egy címkén nincs feltüntetve minden összetevő, vagy más is van a termékben, mint amit ráírtak a dobozára – tudtuk meg Kathi Attilától. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője szerint a hatóságnak jogosnak tűnő bejelentés után is részletesen meg kell vizsgálnia, hogy indokoltnak tartják-e egy eljárás elindítását. Ha tehát valaki nem tudja pontosan a nevük vagy a jelölésük alapján meghatározni az alap- és adalékanyagokat az általa vásárolt gyümölcsjoghurtban, az hiába is tenne feljelentést a félrevezetése miatt. Ez azért is aggasztó, mert az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felmérése szerint ma már nem bízhatunk meg azokban a házi tejekben sem, amelyeket az utcán árusítanak az „őstermelők”.
Kilenc mintát vizsgáltattak meg, amely szerintük reprezentálja a legtöbb helyen árusított fajtákat. Már a szakértők első érzékszervi bírálatánál kiderült, hogy a kilencből két tej savanyú. Ezután a mintákat a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriuma is górcső alá vette. Megállapították, hogy kilenc házi tejből gyakorlatilag egy felelt meg teljesen az előírásoknak. A tejek fele hamisított, vizezett volt, a beltartalmi értékek pedig szinte minden termelő árujánál alacsonyabbak voltak a kívánatosnál. Ezeknek a termékeknek legalább volt egy pozitívuma, tejidegen anyagokat, antibiotikumokat, hormonokat és vegyszermaradékokat nem tartalmaztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.