Mitől jobb a biobor?

Száraz, sárga muskotály gyümölcsillatokkal. Ez a bor az egyik legkiválóbb nedű Tokaj-Hegyalja első biotermelőitől. Az abaújszántói Pendits pincészet idén állt át teljesen egy olyan termelésre, amely eddig még ismeretlen volt a leghíresebb magyar borvidéken. Változatos ízvilágú bioborokat készít vegyszerek nélkül, biodinamikus szőlőműveléssel. A magyar–német borászok annak ellenére sem adják fel, hogy a lisztharmat nagyot pusztított a szőlőikben.

2008. 11. 15. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre hódít a biotermelés a borászok körében is. Legutóbb Wille-Baumkauff Márta tartott bemutatót ilyen termékekből a sajtónak Budapesten fiával, Stefan Wille-Baumkauffal együtt. A kiváló borásszal először 2001-ben találkoztunk, amikor arról mesélt, hogy megvalósítja egy régi álmát, komoly pincészetet indít Tokaj-Hegyalja kapujában, Abaújszántón. A családi vállalkozásuk már 1991-ben megalakult, amikor az egykori lengyel likőrgyáros Bilicki Flórián híres abaújszántói pincéje a birtokukba került. Igazán azonban nyolc éve kezdett fejlődni.
Azóta a szőlőbirtok és a hozzá tartozó pince kivirágzott, 2005-ben pedig biogazdálkodásba kezdtek, és idén már sikerült is megvalósítaniuk a teljes átállást erre a termelési formára. A helyieknek talán furcsa, hogy a dűlőikben újra lóval szántanak, de ez is az úgynevezett „biodinamikus” szőlőművelés része – mesélte el Wille-Baumkauff Márta a borainak kóstolóján. Ezt a művelési formát a talajtömörítés elkerülésére vezették be.
A biogazdálkodás fontosabb eleme viszont, hogy a növényvédelemhez csak természetes anyagokat, ként, rezet, növényi kivonatokat használnak, és biodinamikus preparátumokat. Az utóbbi többek között azt jelenti, hogy oltott komposzt segítségével fokozzák a talaj termékenységét és ezáltal táplálják a növényeket, vagy gyógynövényekből és az azokat körülvevő állati burkokból készült permetező preparátumok segítségével óvják meg a szőlő egészségét a bennük rejlő ellenálló-képesség kibontakoztatásával. Ezzel teljesen kizárhatják a műtrágya, illetve a szintetikus növényvédő szerek alkalmazását, amelyek károsak lehetnek a fogyasztók egészségére is. A Pendits birtokainak például idén több mint egyhektáros területén kipusztította a lisztharmat a szőlőt. Az abaújszántói gazda kertjében folytatott biotermeléshez hozzátartozik az is, hogy a biodinamikus Kutató Kör tagja, Maria Thun vetési naptárának megfelelően végzik el a munkálatokat, felelevenítve azt a világot, amikor még a kozmikus erőforrásokban, a Hold és a csillagok jótékony hatásában is bíztak a földművesek. Különösen fontos lehet ez Tokaj-Hegyalján, ahol egyébként is sokat számít a talaj és a mikroklíma összhangja. Ennek megfelelően ugyanis minden évben változó, sokrétű ízvilágot kóstolhat a borkedvelő. Jó kérdés persze, hogy mindebből mit érzünk meg a bor kóstolásakor: az itteni bioborok különlegessége, hogy a biotermelés szabályainak megfelelően alacsonyabb kénszintet állítanak be, és nem használnak fajélesztőt sem, amely idegen aromákat kölcsönözne a nedűknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.