Ismét nagy sikert értek el a magyar katonaszakácsok. A Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a katonaszakács-válogatott – idén is képviseltette magát az Erfurtban megrendezett XXII. Szakácsolimpián. A csapat eddigi jó teljesítményét folytatva a hidegkonyhai kategóriában bronzérmet, melegkonyhai kategóriában pedig ezüstérmet szerzett.
Lapunk szeretett volna beszámolni a nem mindennapi eredményről, a katonaszakácsok élményeiről, és az éremhez vezető felkészülés körülményeiről, de a Honvédelmi Minisztérium (HM) hetek óta halogatja a konkrét választ az interjúkérelmünkre, vagyis nem engedélyezi, hogy beszélgessünk a katonaszakács-csapat tagjaival.
Az általunk megkérdezett honvédségi szakértők szerint ennek oka abban keresendő, hogy a Magyar Nemzet több ízben beszámolt azokról a HM által megrendelt tanulmányokról, amelyek alapján magáncégekbe kívánják kiszervezni a budapesti helyőrségek konyháit. Ez viszont a katonaszakácsok egzisztenciáját is veszélyezteti.
Cikkeink nyomán ráadásul kénytelenek voltak leállítani a magánosítási folyamatot, így idén már biztos nem adják át egyetlen honvédségi létesítmény üzemeltetését sem magántársaságoknak. Időközben előkészítették a HM-nél azt is, hogy a rezsiköltségek megnövekedésére hivatkozva felemeljék az ebédek árát a honvédségnél. Ez a katonaszakácsok szerint hoszszú távon szintén azt szolgálhatja, hogy csökkentsék a befizetők számát, és erre hivatkozva adják át az étkeztetést vállalkozóknak a helyőrségekben.
Mint megírtuk, eredetileg tíz budapesti katonai objektumban próbálták magánosítani az étkeztetést. A HM kabinetfőnöke felülvizsgálatot rendelt el a kiszervezés hatásainak vizsgálata érdekében az érintett létesítményekben. A magánosítási szándékoknak azonban ellentmond, hogy az elmúlt években százmilliókat költöttek a helyőrségek konyháinak korszerűsítésére, és milliárdokért rendeltek olyan járműveket, amelyeket modern élelmiszer-technikai felépítményekkel láttak el.
A Honvédelmi Minisztérium arra hivatkozott, a tárca Balaton utcai konyhájának helyzetével kapcsolatos kalkulációból kiderült, hogy külső cég bevonása az étkeztetésbe gazdaságosabb lenne. A szaktárca azért is tarthat a katonaszakácsok nyilatkozataitól, mert a szép sikerek ellenére a magyar katonaszakácsok jóval szerényebb körülmények között vehetnek részt a versenyeken a külföldi társaikhoz képest. Információink szerint számukra nem adatik meg például az a lehetőség, hogy a legtöbb csapathoz hasonlóan nagy hűtőkamionnal érkezhessenek a verseny helyszínére, és annak a szállodának a konyhájában készülhessenek, ahol laknak. Az is hátrányt jelent, hogy csapatuknak nincs komoly forrása az ételeken kívüli asztaldíszítésekre sem, így saját kreatív ötleteiket próbálják megvalósítani.

Hiábavaló volt a Tisza Párt színjátéka: Magyar Péter szerepéről saját képviselője rántotta le a leplet