Ismét nagy sikert értek el a magyar katonaszakácsok. A Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a katonaszakács-válogatott – idén is képviseltette magát az Erfurtban megrendezett XXII. Szakácsolimpián. A csapat eddigi jó teljesítményét folytatva a hidegkonyhai kategóriában bronzérmet, melegkonyhai kategóriában pedig ezüstérmet szerzett.
Lapunk szeretett volna beszámolni a nem mindennapi eredményről, a katonaszakácsok élményeiről, és az éremhez vezető felkészülés körülményeiről, de a Honvédelmi Minisztérium (HM) hetek óta halogatja a konkrét választ az interjúkérelmünkre, vagyis nem engedélyezi, hogy beszélgessünk a katonaszakács-csapat tagjaival.
Az általunk megkérdezett honvédségi szakértők szerint ennek oka abban keresendő, hogy a Magyar Nemzet több ízben beszámolt azokról a HM által megrendelt tanulmányokról, amelyek alapján magáncégekbe kívánják kiszervezni a budapesti helyőrségek konyháit. Ez viszont a katonaszakácsok egzisztenciáját is veszélyezteti.
Cikkeink nyomán ráadásul kénytelenek voltak leállítani a magánosítási folyamatot, így idén már biztos nem adják át egyetlen honvédségi létesítmény üzemeltetését sem magántársaságoknak. Időközben előkészítették a HM-nél azt is, hogy a rezsiköltségek megnövekedésére hivatkozva felemeljék az ebédek árát a honvédségnél. Ez a katonaszakácsok szerint hoszszú távon szintén azt szolgálhatja, hogy csökkentsék a befizetők számát, és erre hivatkozva adják át az étkeztetést vállalkozóknak a helyőrségekben.
Mint megírtuk, eredetileg tíz budapesti katonai objektumban próbálták magánosítani az étkeztetést. A HM kabinetfőnöke felülvizsgálatot rendelt el a kiszervezés hatásainak vizsgálata érdekében az érintett létesítményekben. A magánosítási szándékoknak azonban ellentmond, hogy az elmúlt években százmilliókat költöttek a helyőrségek konyháinak korszerűsítésére, és milliárdokért rendeltek olyan járműveket, amelyeket modern élelmiszer-technikai felépítményekkel láttak el.
A Honvédelmi Minisztérium arra hivatkozott, a tárca Balaton utcai konyhájának helyzetével kapcsolatos kalkulációból kiderült, hogy külső cég bevonása az étkeztetésbe gazdaságosabb lenne. A szaktárca azért is tarthat a katonaszakácsok nyilatkozataitól, mert a szép sikerek ellenére a magyar katonaszakácsok jóval szerényebb körülmények között vehetnek részt a versenyeken a külföldi társaikhoz képest. Információink szerint számukra nem adatik meg például az a lehetőség, hogy a legtöbb csapathoz hasonlóan nagy hűtőkamionnal érkezhessenek a verseny helyszínére, és annak a szállodának a konyhájában készülhessenek, ahol laknak. Az is hátrányt jelent, hogy csapatuknak nincs komoly forrása az ételeken kívüli asztaldíszítésekre sem, így saját kreatív ötleteiket próbálják megvalósítani.
Nemvárt fordulat jön az időjárásban, mutatjuk mire számíthat