Kiszivárgott a csepeli hangfelvétel

Vizsgálatot indított Jóri András adatvédelmi biztos, mert a rendőrségről kiszivárogtak részletek a csepeli kettős gyilkosság helyszínén talált hangfelvételből. Az ombudsman szerint az áldozatok emberi méltósága sérült azzal, hogy egy napilap leközölte az anyagot.

Munkatársunktól
2009. 01. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó szerinti idézeteket közölt a Blikk a csepeli kettős gyilkosság helyszínén talált diktafonra felvett beszélgetésből. A hangrögzítőt az egyik áldozat zsebében találták meg a rendőrök, azon hallható az intézmény igazgatójának és egyik tanárának a kivégzése is. A lap szerint az agyonlőtt pedagógus akkor kapcsolta be a készüléket, amikor az iskolába belépett az igazgató társaságában, hogy a feltételezett elkövetőkkel tárgyaljanak. Az újság megírta, „komoly, de közvetlen hangvételű beszélgetés kezdődött Deme elbocsátásáról”. Deme Gábor a csepeli MSZP-ben politizált (hasonlóan a megölt igazgatóhoz), pár nappal a bűntény előtt több millió forintos sikkasztás miatt elbocsátották. A felvett párbeszéd során állítólag a már előzetesben lévő Deme ígéretet tett arra, hogy rendezi a hiányt, amely szerinte „adminisztrációs hiba” miatt keletkezett. – Miután megbizonyosodtak róla, hogy még nem született feljelentés, Deme felállt és elköszönt: „Jól van Jóska, köszönöm. Holnap egy kávé mellett folytatjuk az egészet” – írta a Blikk. Ezután Deme gyanú szerinti tettestársa, az iskola gondnoka kétszer fejbe lőtte Takács József igazgatót.
A gyanú szerinti gyilkos ezután a teljesen megrémült fiatal tanárhoz fordulva felszólította őt: „Adjad ide gyorsan a lemezt és a számlákat!” Papp László sírva könyörgött az életéért, keresztnevén szólította az őrt, kérte, ne ölje meg, megígérte neki, hogy mindent megtesz, amit kér tőle. – Ám mindössze negyven másodpercet nyerhetett Papp, mert miután átadta a kért dolgokat, két lövés hallatszik – írta a Blikk.
Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatot indított a kiszivárogtatás miatt. Az ombudsman ugyanis „értetlenül és megdöbbenéssel áll” a hír előtt, hogy a Blikk tudomására jutott a kettős emberölésről készült hangfelvétel tartalma, illetve abból idézetek. Az adatvédelmi biztos szerint ez két személyes adatkezelő felelősségét veti fel: egyrészt a sajtóorgánumét, amely jogosulatlanul jutott hozzá a felvételhez, másrészt – és ez Jóri András szerint a súlyosabb – „az ügyben eljáró nyomozó hatóságét, amelynek kizárólagos birtokában van az eredeti hangfelvétel”. A biztos szerint „mind a nyomozó hatóság, mind az érintett napilap részéről elfogadhatatlan az áldozatok emberi méltóságát semmibe vevő magatartás”, amelyet a leghatározottabban elítél. A BRFK lapzártánkig nem reagált az adatvédelmi biztos bejelentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.