Zuschlag sok kérdésre nem válaszolt

Vagyonosodási vizsgálat folyik Zuschlag János ellen, amely tisztázhatja, miből tudott kifizetni ötvenmillió forintot kárenyhítésre vagyona zárolása után – derült ki a volt MSZP-s politikus ellen maffiavád miatt folyó perben. Az elsőrendű vádlott egyébként számos ügyészi kérdésre nem kívánt válaszolni tegnap, így arra sem, a fiktív egyesületekkel kapcsolatban hányszor és mit beszélt Gyurcsány Ferenc volt ifjúsági miniszterrel.

Török László
2009. 03. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis országban élünk, amelyben minden információ gyorsan terjed, itt lényegében mindenki mindent tud mindenkiről – ennyit kívánt hozzáfűzni Zuschlag János az ügyész azon felvetéséhez, hogy tudomása szerint folyt-e az őt is érintő nyomozás idején valamilyen információgyűjtés az ügyében eljáró ügyészekkel, azok magánéletével kapcsolatban. A politikus nem kívánt válaszolni a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget képviselő Németh Zsoltnak arra a kérdésére sem, hogy kapott-e rendőrségi aktákat az eljárásról, és hogy járt-e Bánáti János (a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke védi a hatodrendű vádlott Marsovszky Balázst, a Fiatal Baloldal volt elnökét) a Legfőbb Ügyészségen a nyomozás ideje alatt, hogy tájékozódjon annak állásáról. Zuschlag nem nyilatkozott arról sem, hogy honnan értesültek az ügyészség egy nyomozati cselekmény végrehajtására vonatkozó szándékáról, illetve hogy miképp került két mobiltelefon a zárkájába.
*
– Gyurcsány Ferenc volt ifjúsági és sportminiszterrel sokszor beszéltem, arról azonban nem kívánok nyilatkozni, hogy miről – ezt azzal kapcsolatban adta elő Zuschlag János, hogy a Buena Vista nevű budapesti étteremben 2004 januárjában más politikusok társaságában együtt vacsoráztak. Lados István korábban erről az estéről azt vallotta, hogy a jelenlegi miniszterelnök átkiabált a helyiségen, hogy „b…d meg Zuschlag, már megint mi van a k…a pályázataiddal”. Gyurcsány – akiről akkori bizalmasa, Szigetvári Viktor elmondta, hogy „hamar szembesült a szocialisták ifjúságpolitikai világával” – és Zuschlag ezután négyszemközt is tárgyaltak. Az elsőrendű vádlott szintén nem válaszolt a Lusztig Péterrel való kapcsolatára vonatkozó kérdésekre, hogy telefonlehallgatási jegyzőkönyvek szerint a volt baranyai rendőrfőkapitány segítségével akarta leállíttatni a nyomozó ügyészt.
Az ügyészség kíváncsi lett volna arra is, hogy előzetes letartóztatása és vagyonának zárolása után miből tudott kifizetni a politikus ötvenmillió forintot, hogy enyhítse az általa és a vád szerinti bűnszervezete által okozott hetvenmillió forintos kárt. Ezt egyébként tisztázhatja az APEH-nél ügyészi kezdeményezésre Zuschlaggal szemben indított vagyonosodási vizsgálat, amelynek célja az is, hogy kiderítse, 2002 és 2006 között milyen forrásból került több tíz millió forint a vádlott bankszámlájára.
Zuschlag János az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (az ISZM 2002-ig működött, a csalások ennél a szervezetnél kezdődtek) vezetőivel kapcsolatban közölte, hogy az ötödrendű vádlott Krausz Csaba irodavezetőként, Tüttő Kata elnökségi tagként (ő most fővárosi képviselő is), Kinisch Andrea (Arató Gergely oktatási államtitkár felesége az ISZM irodavezetője, majd budapesti elnöke volt) is részt vett a „papírozásban”, hogy minél több, a szervezethez köthető civil egyesület jöjjön létre. Hozzátette, Krausz társadalmi munkában, Tüttő pedig ingyen segített a probléma megoldásában. Azt, hogy szervezeteket kell létrehozni és aktív pályázati tevékenységet kell kifejteni, Zuschlag emlékei szerint az aktuális irodavezetőkkel közölte, azt azonban már nem tudta megmondani, hogy a feladat-végrehajtást ki koordinálta. Közölte, ez 2003-tól Lados Istvánra, személyi titkárára hárult, aki most a büntetőeljárás harmadrendű vádlottja. A volt MSZP-s képviselő vallomásából kiderült az is, hogy az ifjúszocialista mozgalmak vezetői nem szívesen foglalkoztak azzal, honnan van pénz rendezvényeik lebonyolítására (a vád szerint sokszor illegális forrásból volt), a „pénzköltéssel” viszont mindenki örömmel foglalkozott.
Különböző pályázatokon nyertes fiktív egyesületektől (az egyik ilyen szervezet a „nők mint veszélyeztetett korcsoport” programjára kapott pénzt) ötvenhat alkalommal érkezett pénz Őri András negyedrendű vádlott, a Fiatal Baloldal volt zalai elnökének magánszámlájára. Zuschlag szerint azért nem a saját számlájára utaltatta az összegeket, mert „megírták volna az újságok”, ami politikailag kellemetlen lett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.