időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Éhen halnak az angol betegek

Győr Ágnes
2009.05.17. 22:00

Alultápláltság miatt több száz idős, magatehetetlen ember hal meg évente az angol egészségügyi rendszerben – derült ki a Daily Mail által közölt felmérésből. Az étel minősége rossz, a nővérek pedig úgy gondolják, hogy nem az ő feladatuk a kiszolgáltatott betegek etetése.

Mintegy 242 beteg halt meg 2007-ben az angol Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) kórházaiban azért, mert az intézmény nem gondoskodott a betegek megfelelő táplálásáról. Az esetek száma tíz éve nem volt ilyen magas, ráadásul szakértők szerint további nyolcezren a helytelen étkeztetés miatt rosszabb állapotban hagyták el az adott intézményt, mint ahogyan odaérkeztek. A Health Service Journal szakmai lap 401 kórházi vezető és beosztott véleményét kérdezte meg az NHS kórházainak betegellátásáról. Az anonimitás leple alatt a nyilatkozók bevallották: annak ellenére, hogy a kormány két éve meghirdette az egészséges étkeztetés programot, a gyakorlatban alig vagy egyáltalán nem javult az intézmények ellátási színvonala. A megkérdezetteknek mindössze 37 százaléka mondta azt, hogy a kórház vezetőségének fontos volt a páciensek megfelelő táplálása. A személyzet gyakran nem segít a magatehetetlen betegeknek az evésben. Előfordul például, hogy a nővérek úgy teszik le az ételt, hogy a páciens nem tudja elérni. Sokszor érintetlen állapotban viszik el az ágyak mellől a reggelit, ebédet, vacsorát, mivel a személyzetnek nincsen ideje megetetni a segítségre szorulókat. Emiatt elsősorban az idős és magatehetetlen emberek kerülnek veszélybe. Az intézményvezetők közül sokan azzal magyarázzák a kialakult helyzetet, hogy eleve kicsi a személyzet, sok nővér pedig nem tartja a betegellátás szerves részének az etetést. A kormány ígéretei ellenére a páciensek számára készített ennivalók nem étvágygerjesztőek, minőségük szégyenletesen rossz, ízük pedig egyenesen pocsék. Gyakran akkor sem eszik meg a kezeltek, ha éhesek. Országos szinten évi 11 millió adag előre csomagolt kosztot dobnak ki az NHS intézményeiben.
Két éve központi kampányt indítottak Nagy-Britanniában azért, hogy minden beteg súlyát megmérjék a kórházba kerülésekor. Ennek az lett volna a célja, hogy súlya alakulásán keresztül nyomon lehessen követni az illető táplálkozásának rendszerességét. Ez azonban csupán a kórházak harmadában történt meg.
Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Intézetének vezetője lapunknak elmondta: az angol egészségügyi rendszernek nemzetközi szinten nincs jó híre. Már 2001-ben, amikor személyesen a szigetországban dolgozott, sok panasz érkezett a betegellátásra. Az ápolás hiányossága általános, nálunk is tapasztalható tendencia, amely az egészségügy munkaerőhiányával is indokolható – tette hozzá Sinkó Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.