időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Felosztott óceán?

2009.05.27. 22:00

Egy kínai vezető tengerésztiszt nemrégiben felvetette az Egyesült Államok képviselőinek, hogy a két ország ossza fel a csendes- és az indiai-óceáni térségeket, miután Peking útjára indítja repülőgép-hordozókból álló flottáját – adta hírül több indiai médium az amerikai csendes-óceáni főparancsnokra, Timothy Keating tengernagyra hivatkozva. A meg nem nevezett kínai tisztségviselő állítólag azt mondta: „az Egyesült Államoké lesz a Hawaiitól keletre eső rész, Kínáé a Hawaiitól nyugatra lévő és az Indiai-óceán. Így önöknek nem kell a Csendes-óceán nyugati részére és az Indiai-óceánra jönniük, nekünk pedig nem kell a Csendes-óceán keleti részére mennünk.” Az amerikaiak elutasították az ajánlatot, ugyanakkor annak tartalmát megosztották az indiai védelmi szféra képviselőivel, többek között Sureesh Mehta tengernaggyal, az indiai haditengerészet főparancsnokával.
Kína évről évre növekedő védelmi büdzséjének jelentős részét fordítja flottafejlesztésre, és a kilencvenes évek eleje óta napirenden van a repülőgép-hordozók fejlesztésének kérdése, ám ebből eddig semmi nem valósult meg. Az optimista előrejelzések szerint ehhez még legalább tíz év szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.