időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Hat év börtönre ítélték Tasnádit

Csibra Tibor
2009.05.22. 22:00

Nem hozott létre bűnszervezetet Tasnádi Péter a bíróság tegnapi elsőfokú ítélete szerint, amely végzésében hat év börtönnel sújtotta az egykori vállalkozót. A vádlott a büntetés döntő részét már letöltötte, bő egy év múlva szabadulhat.

Hat év börtönre, hatmillió forint vagyonelkobzásra ítélte, és hat évre eltiltotta a közügyektől tegnap a Fővárosi Bíróság Tasnádi Péter egykori vállalkozót, akit tizenhárom vádpontban találtak bűnösnek. Tasnádinak ez volt a második maffiapere, de Kalina József tanácsa nem találta bizonyítottnak, hogy az elsőrendű vádlott vezette csoport bűnszervezetben követte volna el tetteit. A tizenhárom terheltből négyen kaptak letöltendő büntetést, kettejüket felmentették, a többiek felfüggesztettet kaptak, illetve próbaidőre bocsátották őket. Az ítélet nem jogerős, az ellen mind az ügyészség, mind a vádlottak – köztük a felmentettek a jogi indoklás megváltoztatásáért – fellebbeztek.
A két évvel ezelőtt kezdődött tárgyalássorozatnak tizenhét vádpontja volt; ezek közül Tasnádi Pétert kétrendbeli életveszélyes, illetve súlyos testi sértésben, valamint maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésben és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakban felbujtóként, továbbá közveszélyokozásban, rongálásban, sikkasztásban, csalásban, magánokirat-hamisításban, garázdaságban, emberölés előkészületében, zsarolás kísérletében és lopásban találta bűnösnek a bíróság. Felmentette viszont a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette alól.
Az ügyészség vádirata szerint Tasnádi, a másodrendű vádlott K. István, a harmadrendű B. Pál, a negyedrendű K. Sándor és a nyolcadrendű Agárdi Gábor bűnszervezetben követték el tetteiket, ezért Bodnár Judit perbeszéde végén fegyházbüntetés kiszabására tett javaslatot. Kalina József az ítélet indoklásában felhívta a figyelmet, hogy a bűnszervezetet nem, csak a bűnszövetség létrejöttét sikerült bebizonyítani az eljárásban. A bíró ismertette azokat a hatályos jogszabályokat, amelyek szerint az említett szervezetet legalább három embernek kell létrehoznia hosszabb időre. Cselekményeiket egy helyen, együtt, szándékegységben kell elkövetniük. Az öt vádlott tevékenységét a tanács alkalmi jellegűnek ítélte meg. K. István számlájára írták az erőszakos bűncselekmények zömét, a férfit tizenegy vádpontban marasztalták el. A végzés szerint ő követte el azt a támadást, amelynek célpontja a Tasnádi egykori feleségét elszerető Szabó Stein Imre lett volna. Az elsőrendű vádlott korábbi börtönbüntetése alatt, a fegyintézetből adott utasítást a merényletre, ám K. István célt tévesztett: Szabó Stein helyett annak kertészét szurkálta össze egy késsel. A férfi túlélte a támadást, de életveszélyesen megsebesült. K. Istvánt hat év börtönnel sújtotta a tanács. Tasnádi korábban többször is Agárdit nevezte meg támadóként, akinek ő adott utasítást a merényletre. Agárdi az ügyészséggel kötött vádalkuja után lett a vád koronatanúja, a súlyos, életellenes bűncselekmények elkövetésének gyanúja akkor kezdett K. Istvánra terelődni. A férfi neve összefüggésbe került több más, néhol filmbe kívánkozó bűncselekménnyel is. Ezek egyike az az eset, mikor Tasnádi Péter utasítására és részvételével Agárdi és K. István megfenyegették a szépségversenyeket szervező Fásy Ádámot, hogy az elsőrendű vádlott favoritját válasszák meg az egyik versenyen. Fásyt azzal félemlítették meg, hogy kicsontozzák, de ő jelentette az esetet társainak, s a rendezvény botrányba fulladt. Jellemző Tasnádiék akkori fellépésére, hogy még a versenyt biztosító In-Kal Security emberei sem mertek a társaság közelébe menni.
A vártnál kisebb büntetési tételekről Kalina bíró elmondta, hogy sok volt a listán, de azok zömének kicsi a tárgyi súlya. Ismertette, hogy csak Tasnádival és K. Istvánnal szemben lehetett 2 és 12 év közötti büntetést alkalmazni, és a kiszabott hat esztendőt középarányosnak nevezte. A büntetőpert nem ítélte hosszúnak, de az elhúzódás okaként a tanúk sorozatos távolmaradását, illetve Tasnádi többszöri elmeorvosi vizsgálatát említette. Utóbbit úgy részletezte, azok csak a vádlott erőszakos, öntörvényű személyiségét állapították meg, de nem igazolták kóros elmeállapotát. Tasnádi ítéletébe a bíróság beszámította az előzetes letartóztatásban és házi őrizetben töltött idejét. Védője, Tuza Péter számításai szerint ennek alapján védencének egy évet és két hónapot kellene börtönben töltenie a tegnapi ítélet alapján.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.