időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jövőre sem csökkennek az adók

Munkatársainktól
2009.05.29. 22:00

A gazdasági környezet roszszabbodásával és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb feltételeinek ismeretében a jövő évi adócsökkentés ismét csak ígéret maradhat, mivel az IMF a hat százalék feletti zsugorodás mellett ragaszkodik az adóbevételek szintjének tartásához. Veres János tegnap megerősítette: ha nem sikerül beindítani az állampapírpiacot, akkor újabb hitelfelvételre szorulhat az ország.

Újabb év telhet el adócsökkenés nélkül, a hétfőn ismertetett új makrogazdasági pálya ismeretében ugyanis egyre valószínűbb, hogy az eddigi ígéretekkel szemben 2010-ben sem mérséklődik az adóterhelés. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodása az adóbevételi szinthez azt vetíti előre, hogy jövőre sem reménykedhetünk az uniós viszonylatban is kiugróan magas adóterhek enyhítésében.
Az adócsökkentés ismételt elmaradása alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a megszorításokra alapuló jelenlegi gazdaságpolitikában jövő tavaszig nem várható fordulat, másrészt a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés – főként az elmaradó adóbevételek miatt – hatalmas lyukat eredményez a költségvetésben.

*

Arra, hogy az adóterhek csökkenését elfelejthetjük, az új pályát ismertető Oszkó Péter, valamint a Nemzetközi Valutaalap delegációja is tett már utalást hétfőn, hangsúlyozva, hogy a jövő évi adóbevételek nem mérséklődhetnek az ideihez képest.
– Csak elhatározás kérdése az adócsökkentés, a közterheket ugyanis már az idei év második felétől is mérsékelni lehetett volna – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint az állami kiadások mérséklésével párhuzamosan bármikor el lehetne kezdeni az adóterhelés mérséklését. Török szerint óriási tartalékok vannak még a költségvetésben, mert az állam még mindig jóval többet költ magára a szükségesnél. Mint mondta, hatalmas a különbség a megszorítások politikája és az ésszerű gazdálkodás között, hazánknak pedig ez utóbbira lenne szüksége. A napvilágra került részletek alapján a Bajnai-kormány jövőre valószínűleg nem mérsékli érdemben az adókat – jósolta az elemző, aki szerint az adócsökkentés feladata minden bizonnyal már a következő kabineté lesz.
– Ugorhat a jövő évi adócsökkentés, hacsak a kiadási oldalon nem lesznek újabb intézkedések – fogalmazott Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő vezető elemzője hangsúlyozta: elsősorban a társasági nyereségadó és a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek területén várható visszaesés a gazdasági teljesítmény csökkenése miatt, ezért nem maradhat mozgástér adócsökkentésekre. Szerinte jelenleg a szélsőségesen rossz forgatókönyvek bekövetkezésének van nagyobb esélye, így a tervezettnél még nagyobb gazdasági zuhanás keresztbe húzza az adómérséklést.
Hasonló véleményt fogalmazott meg Soós Lőrinc közgazdász, aki szerint nem várható az adóprés enyhülése, amíg a jelenlegi gazdaságpolitika mentén születnek meg az intézkedések. A jövő évi adótörvények kidolgozására mindössze néhány hónap maradt, ez idő alatt érdemi javulás nem várható az államháztartásban – fogalmazott Soós, hozzátéve: nem láthatók olyan folyamatok, amelyek könynyebbé tennék a büdzsé helyzetét. A közgazdász hangsúlyozta: az adócsökkentéshez egy más gazdaságpolitikai filozófia szükséges, ezért az adócsökkentésnek rövid távon nincs esélye. Veres János, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy tegnapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy csak akkor nem kerülhet sor adócsökkentésre, ha a gazdasági növekedés rosszabb lenne, mint ami a mostani előrejelzésükben szerepel. Egy újabb IMF-hitel szükségességével kapcsolatban elmondta: erről a következő negyedéves felülvizsgálat alkalmával lehet tárgyalni. Veres alapvetően fontosnak nevezte, hogy milliárd eurós nagyságrendben újra lehessen indítani az állampapírpiacot, mert a tavaly őszi hitelhez is az vezetett, hogy nem jegyezték le a hazai kötvényeket.
Az adócsökkentési vitákról végül könnyen az dönthet, hogy az IMF delegációjának vezetője hétfőn egyértelműen úgy foglalt állást, hogy az adóbevételek jövőre az intézkedések hatására nem csökkenhetnek.
James Morsink egy lapinterjúban tegnap „ragyogó ötletnek” nevezte az ingatlanadót, azzal indokolva ezt, hogy „a ház, a lakás nem old kereket, megadóztatása tehát viszonylag egyszerűen kivitelezhető, s nehéz kibújni alóla”. A valutaalap szakembere úgy vélekedett: mivel az ingatlanadó esetében egy százalék alatti mértékről van szó, az adó kifizetése nem jelent majd túlzott terhet az ingatlantulajdonosok számára, sőt egy magasabb adószint bevezetése jobb lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.