időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

A „takarékos” Simor a stiklizőkről

Török László
2009.06.15. 22:00

Újjászületést! címmel írt tanulmányában fejtette ki Simor András jegybankelnök tavaly márciusban, miképp lehetne szerinte kivezetni Magyarországot a recesszióból, és miként lehetne növekedési pályára állítani a gazdaságot.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke éves szinten 2000–2500 milliárd forintos megszorításban látta a megoldást, amelynek fedezetét részben a szociális és jóléti kiadások drasztikus csökkentésével teremtett volna elő. Szerinte el kellene gondolkodni azon, hogy érdemes-e tovább működtetni Európa leggálánsabb családtámogatási rendszerét. A csaknem egymilliárd forintos megtakarítását azóta már Ciprusra menekítő bankár cikkében a magyar lakosságot is felelőssé tette hazánk rossz állapotai miatt, mert abban a tudatban vannak, hogy – mint fogalmazott – ha „stiklizéseik” után „esetleg” befizetik adójukat, akkor az állam majd gondoskodik róluk. Simor András – aki havi mintegy hétmillió forintos fizetést kap az államkasszából jegybankelnökként – ezzel összefüggésben az „állam emlőin tengődőkről”, vagy ahogy másutt fogalmaz, a rendszerváltás lényegét idestova 18 éve meg nem értőkről is értekezik, akiknek máig nem sikerült megtanulniuk, hogy mitől lehet sikeres egy ország, és ezen belül lakói is a globális piacgazdaságban. Az MNB-elnök szerint az embereknek meg kellene változtatniuk gondolkodásukat, mentalitásukat. A bankár a jelenlegi „álszent és erkölcstelen” pártfinanszírozási rendszert és az azzal párosuló „virágzó korrupciót” is tarthatatlannak nevezte, mert drágítják a közbeszerzéseket és torzítják a gazdasági döntéseket.
A márciusi forintválság idején szabadságát töltő Simor András erkölcsi iránymutatásai etikailag erősen kifogásolható vagyonátcsoportosítási akciói miatt különösen aktuálisak.
Bővebben a 3. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.