Adócsaló a pénzcsapnál

Egy adócsalásért és közokirat-hamisításért jogerősen elítélt polgármestert választottak be annak az önkormányzati társulásnak a vezetőségébe, amely csaknem ötmilliárd forint európai uniós támogatásról dönthet a jövőben.

2009. 06. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adócsalásért egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Pénzes Sándor kislétai polgármester ráadásul a társulás pénzügyi bizottságában kapott helyet. A Nyírségi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás többek között a helyi víztisztító beruházásokra nyújtott uniós támogatásokat osztja el, koordinálja a Nyírség 46 településén. A támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ítélheti oda a társulásnak, amelynek vezetőségében szinte kivétel nélkül kormánypárti polgármesterek kaptak helyet.
Az elnök Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere lett, az alakuló ülésen megszavazott névsorban pedig Pénzes mellett a pénzügyi bizottságban szerepel még Balogh Tibor, Nyírbogdány SZDSZ–MSZP-s polgármestere, valamint Balla Jánosné, Nyírbátor szocialista irányítója is.

*

A szervezet alelnöke is csak látszólag ellenzéki, hiszen erre a posztra Tóth András újfehértói polgármestert választották meg, aki a kisebbségi kormány alakulása idején kilépett a Fideszből, de a mandátumát függetlenként megőrizte, és ezek után távol maradt a parlament feloszlatásáról szóló szavazásról.
Mint arról beszámoltunk, Pénzes Sándort – aki Veres János volt szocialista pénzügyminiszter országgyűlési választási kampányának egyik fő támogatója volt – a bíróság még 2006 decemberében öt rendbeli, az adóbevételt jelentős, több mint 18 millió forint mértékben csökkentő adócsalás bűntettében és háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek, s mindezért egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve mellékbüntetésként kétszázezer forint megfizetésére ítélte. Az ítélet 2008 júniusában emelkedett jogerőre. A polgármester azért kapott felfüggesztett büntetést, mert hamis számlák beszerzésével csökkentette az adófizetési kötelezettségét.
A Veres Jánost támogató kislétai polgármester ellen 2004-ben indult eljárás. A szocialistákhoz közel álló Pénzes ellen tehát már két éve nyomoztak a hatóságok a 2006-os országgyűlési választások idején. Ekkor a polgármester aktív kampányba kezdett, de nemcsak önmagáért, hanem a szocialisták képviselőjelöltjéért is. Az MSZP kampánylapjában, a Bal-Toll című kiadványban például arra szólította fel az általa vezetett település polgárait, hogy szavazzanak Veres Jánosra. A propagandanyomtatványban egy fotót is közölnek, amelyen Veres kéz a kézben áll a kislétai polgármesterrel, aki a képaláírásban köszöni meg a pénzügyminiszternek az „elmúlt évek korrekt együttműködését”.
Csabai Lászlónét és Pénzes Sándort lapzártáig nem sikerült elérni. Tóth András, a társulás alelnöke közölte: az alakuló ülésen egyetlen megjelenő polgármester részéről sem vetődött fel, hogy a vezetőségben valakinek is aggályos lenne a tagsága. Állította, hogy nem tudott a szocialistákhoz közel álló Pénzes adócsalási ügyéről, de kijelentette: ennek ismeretében át kell gondolni, hogy a kislétai polgármesternek helye van-e egy milliárdos európai uniós forrásokra pályázó szervezet pénzügyi bizottságában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.