időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Háborognak a hatóságok dolgozói

Jakubász Tamás
2009.06.20. 22:00

A kormány tárgyalóasztalhoz ült az adóhivatal és a vámhatóság szakszervezeteivel, amelyek sérelmezik, hogy a hatóságok munkatársainak a pénzügyi tárca csökkenteni akarja a jövedelmét. Vida Ildikó, az APEH volt elnöke lapunknak leszögezte: a dolgozókkal szemben rendkívül méltánytalan lenne az intézkedés, hiszen „aki többet dolgozik, az többet is kapjon érte”.

Valamiféle jutalmat mindenképpen kapnak az idén az adóhivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) munkatársai. Információink szerint ezt ígérte a pénzügyi tárca államtitkára a hatóságok szakszervezeti vezetőinek a tegnapi érdekegyeztető tárgyaláson. A tanácskozást azért hívta össze a két szakszervezet, mert az a hír járta: a kormány el akarja venni jutalmukat. Ezt viszont az érdekképviseletek nem engedik. Az APEH-osok a sztrájktól sem riadnak vissza a pluszjuttatás megtartásáért, s a fináncok is a legkeményebb fellépést helyezték kilátásba.
A tegnapi megbeszélésen a kabinet képviselője rögzítette, hogy a teljesítményösztönző prémiumra a jövőben is számíthatnak a szervezetek alkalmazottai, ám a mostani rendszeren módosítani szeretnének. Hogy miképpen, arról nem esett szó. Jelenleg a költségvetési törvény határozza meg, mennyit kell az adott évben beszedniük az érintett hatóságoknak, valamint hogy az elvárt bevétel produkálása esetén összesen milyen mértékű pluszpénz illeti meg az APEH és a VP munkatársait.
Az idén az adóhivatal jutalomkerete 17,7 milliárd forint, míg a vámhatóságé körülbelül hatmilliárd.
*
Mivel az első negyedévben a tervek szerint érkeztek a bevételek mindkét szervezethez, ezért ezeknek az összegeknek hozzávetőleg a 15 százalékát már kioszthatták az alkalmazottak között. Ám elképzelhető, hogy a többi részlettől elesnek a hatóságok dolgozói. Merthogy a 2009-es költségvetést akkor készítették el, amikor a kormány még nem vett tudomást a válságról. – A krízis miatt várhatóan visszaesik a fogyasztás, sokan vesztik el állásukat, s így sem a forgalmi adóból, sem pedig a magánszemélyek és a vállalkozások adójából nem érkezik majd annyi, mint amennyinek beszedését a válság előtt készült büdzsében elvárták az adóhatóságtól – mondta lapunknak Michalkó Péter. Az APEH szakszervezetének vezetője közölte: nem hagyják majd, hogy a teljesíthetetlen elvárások miatt az idén jelentősen csökkenjen a hivatalnokok jövedelme. Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének elnöke ezzel egyetértve leszögezte, a fináncok bére csak a jutalommal éri el a más rendvédelmi szerveknél dolgozók keresetét. A szaktárca ígérete szerint a hatóságok alkalmazottai akkor is kapnak majd valamennyi pluszpénzt, egyfajta kompenzációt, ha végül nem teljesülnek az elvárások, s emiatt a törvény szerint nem járna nekik jutalom. A felek további tárgyalásokon tisztázzák a részleteket.
Vida Ildikó, az APEH korábbi elnöke lapunknak elmondta: valójában egy több mint egy évtizede kialakított bérezési rendszerről beszélünk, amely alapbérből és mozgó bérből vagy bérkiegészítésből áll. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény viszont nem teszi lehetővé a túlmunka díjazását, márpedig az APEH dolgozóinak mozgó bére olyan komoly feltételekhez van kötve, amely csak túlmunkával érhető el. Úgy gondolom, hogy az minden ember számára reális elvárás, hogyha többet dolgozik, akkor többet is kapjon érte. Az APEH bérezési rendszere azonban még ennél is szigorúbb, mert a többletmunka, a túlóra önmagában nem elégséges a mozgó bér kifizetéséhez, ahhoz még további teljesítményt kell nyújtaniuk a dolgozóknak. Ebből következően az úgynevezett mozgó bér jogosságának megkérdőjelezése rendkívül méltánytalan az APEH dolgozóival szemben. Ha pedig a dolgozók mozgó bére azért van veszélyben, mert a tavaly ősszel meghatározott, mára a gazdasági helyzetre tekintettel lehetetlenné vált költségvetési feltételeket nem tudják teljesíteni, akkor célszerű lenne a vonatkozó törvényt felülvizsgálni és módosításokkal hozzáigazítani a gazdasági valósághoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.