Kétszeres vádlott lehet Kolompár

Vádemelési javaslattal zárta le a napokban a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) három tisztségviselője elleni nyomozást – értesült lapunk. Információnkat a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella megerősítette.

2009. 07. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a VI–VII. kerületi ügyészség megalapozottnak találja az előterjesztést, és számvitel rendjének megsértése miatt vádat emel, úgy a három gyanúsítottból – köztük Kolompár Orbán OCÖ-elnökből – vádlott lesz.
Az ügyben még 2005-ben kezdődött vizsgálat, miután az OCÖ pénzügyi ellenőrző bizottságának egyik tagja feljelentést tett gazdasági bűncselekmények gyanújával. A feljelentés arra utalt, hogy az OCÖ gazdálkodásában súlyos visszaélések történtek 2003 és 2005 között. (A szervezet vezetője akkor már Kolompár volt.) A bűnügyben először a BRFK vizsgálódott hűtlen kezelés gyanújával, de azt megszüntették. Azonban a nyomozás során sikkasztásra és számviteli fegyelem megsértésére utaló adatokra bukkantak, és ennek felgöngyölítésével 2006-ban a vám- és pénzügyőrség nyomozó szervét bízták meg. A büntetőeljárás tavalyig ismeretlen tettes ellen folyt, majd ősszel Kolompár két munkatársát, később pedig magát az OCÖ elnökét hallgatták ki gyanúsítottként.

*

Kolompár Orbán ellen két másik büntetőeljárás is folyik jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt. Az első már bírósági szakban van. Itt Kolompárt és három bűntársát azzal vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, hogy jogosulatlanul használtak fel tízmillió forintnyi támogatást, amelyet elvileg munkahelyteremtésre vettek fel. A büntetőper első tárgyalása eredetileg június 2-án lett volna, de Kolompár az európai parlamenti választáson az MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltje volt, így mentelmi jog illette meg, és a pert felfüggesztették. Mivel az OCÖ elnöke nem szerzett mandátumot (vagyis már nem védi a mentelmi jog), ezért októberben ténylegesen megkezdődhet az ügy tárgyalása.
A másik gazdasági visszaélés miatti ügynek öt társával együtt egyelőre „csak” gyanúsítottja Kolompár Orbán. Ebben 140 millió forintnyi uniós támogatás jogosulatlan felhasználását kérik számon a cigány vezetőn. Érdekesség, hogy a gyanúsítottak között van Kolompár László, az OCÖ elnökének testvére, aki szintén szerepelt az MCF választási listáján, ráadásul a másodrendű vádlottja a már említett, bírósági szakban lévő büntetőpernek is.

Számháború az OCÖ-ben.
Az Országos Cigány Önkormányzat baloldali vezetése cáfolja, hogy a testületben Farkas Flórián Lungo Drom-elnök körül új többség gyülekezik. Arra hivatkoznak, hogy kedden a Kolompár Orbán vezette OCÖ kibővített elnökségi ülésén 31-en írtak alá közös nyilatkozatot az önkormányzat szakmai programjainak továbbviteléről. Az MTI nem közölte az állítólagos aláírók névsorát. A számháború azután kezdődött el, hogy a múlt héten ketten kiléptek Kolompár baloldali roma pártjából, és közleményben kezdeményezték az 51 fős OCÖ feloszlatását. Ezután 27 fő szólította fel lemondásra a cigány önkormányzat elnökét, kinyilvánítva, ha marad, többségüknél fogva feloszlatják a testületet. Tegnap ifjabb Bogdán János OCÖ-szóvivő elismerte, a keddi, 31 fő aláírását viselő nyilatkozat csak a programok továbbviteléről szól, nem Kolompár megerősítéséről vagy a feloszlatási szándék elhárításáról. Hozzátette: hivatalos feloszlatási kérelem mindeddig nem érkezett az OCÖ irodájára. (J. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.