Felezett juttatások a HM-cégeknél

A Honvédelmi Minisztérium gazdasági társaságainak igazgatótanácsaiban és felügyelőbizottságaiban kifizetett tiszteletdíjakat a válságra hivatkozva nyáron ötven százalékkal csökkentették, még azelőtt, hogy a kormány rendeletet hozott volna arról, hogy kötelező nyilvánosságra hozni ezeket a juttatásokat. E vezetők tehát júliusig legalább kétszer annyit kerestek az állami cégeknél, mint amennyi a nemrég felfedett dokumentumokban szerepel.

2009. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly kétszer annyi tiszteletdíjat kaptak a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégeiben tevékenykedő igazgatósági és felügyelőbizottsági munkatársak, mint idén, amikor nyilvánosságra kellett hozni az állami társaságoknál megállapított juttatásaikat – tudta meg lapunk. A HM tíz társaságánál jelenleg az igazgatótanácsokban átlagosan mintegy százezer forintot, a felügyelőbizottságokban pedig hatvan-hetvenezer forintot fizetnek ki havonta tiszteletdíjként, korábban tehát kétszázezer, illetve százhúsz-száznegyvenezer forint juthatott ezeknek a vezetőknek a szaktárca cégeinek büdzséjéből. A juttatások ötvenszázalékos csökkentése elvileg nem az új kormányrendeletnek köszönhető, amely előírja a cégvezetők fizetésének nyilvánosságát, hanem egy miniszteri intézkedésnek. A HM állítása szerint Szekeres Imre honvédelmi miniszter a gazdasági válság hatásaira reagálva, több intézkedése mellett felkérte a HM felügyelete alá tartozó tíz gazdasági társaságot, hogy csökkentsék felére igazgatótanácsaik és felügyelőbizottságaik elnökeinek és tagjainak tiszteletdíját, és az így felszabaduló összegeket ajánlják fel a HM Szociálpolitikai Közalapítvány részére.
Ez a szervezet nyújt ugyanis a rászoruló honvédségi alkalmazottak számára szociális, képzési, gondozási segítséget, támogatást. A cégek a szaktárca tájékoztatása szerint eleget is tettek a kérésnek, és 2009. július elsejei hatállyal végrehajtották a tiszteletdíjak megnyirbálását. A minisztérium szerint az így felszabaduló összegeket a HM Szociálpolitikai Közalapítvány meg is kapta, a gazdasági társaságok felajánlásaiknak továbbra is folyamatosan eleget tesznek.
Megkerestük Gyuris Mihályt, az alapítvány kurátorát, aki egyelőre nem tudott pontos adatokkal szolgálni, hogy mennyi pénz folyt be eddig ebből a forrásból a szervezethez. Mint mondta, a cégek közül vannak, amelyek egy összegben utalnak, és vannak, amelyek a havi kifizetést választják, ezért csak az év végére derül ki, mekkora összeget tudtak a cégvezetők tiszteletdíjaiból felajánlott keretből szociális célokra fordítani.
A HM cégeinek honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján több mint 54 millió forintnak kellene lennie ennek a támogatásnak.
A honvédelmi tárca sajtóosztálya egyébként tegnap lapzártánk után közölte, hogy a minisztérium második legnagyobb cége, a HM Currus Zrt. volt vezérigazgatója, Ács János közös megegyezéssel távozott a cégtől, ezért nem kapott végkielégítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.