Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Arad

2009. 10. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerek az évforduló, éppen ma százhatvan esztendeje… Reggel hat órakor térdepeltették le az aradi vársánc elé azt a négy magyar tábornokot, akit bitó helyett – úgymond, kegyelemből – golyó általi halálra ítélt az osztrák hadbíróság. Azok részesülhettek ebben, akik a fegyverletételt közvetlenül megelőzően nem álltak harcoló csapatok élén, illetve osztrák seregeknek adták meg magukat. Az ellenkezője végtelenül bosszantotta az elmebeteg Haynau hadvezért, akit korábbi kegyetlenkedéseiért bresciai hiénának neveztek.
A négyek között volt az ország egyik leggazdagabb embere, Kiss Ernő (akkor még voltak olyan dúsgazdagok, akik a hazájukat jobban szerették a pénznél). Nem engedte, hogy a sortűz előtt bekössék a szemét. – Látni akarom a gyilkosaimat! – mondta.
Gazdag áldozatok a bitón végzett mártírok között is voltak, például gróf Vécsey tábornok, neki a vérgőzös Haynau utolsóként rakatta nyakába a kötelet, nézze végig társai szenvedését. Az volt a bűne, hogy valamennyi családtagja – magyar származásuk ellenére – a császárt szolgálta. A mártír Vécsey nem. A tizenhárom vértanú között számos más náció – osztrák, német, szerb és horvát– tábornoka is Aradon fejezte be földi pályáját.
Azt nem tudom megmondani, hogy szándékosan vagy véletlenül került-e szintén október hatodikára (1956 és 1989) két másik jelentős esemény, Rajk László újratemetése és az MSZP megalakulása. De mindkettőn túltesz Arad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.