Két vállra fektetnék a Tuskirályt

Van más, van jobb megoldás! – tűzte zászlójára tegnap a Magyar Birkózóliga. A meghatározó hazai szakosztályok zömét is tömörítő szervezet – olimpiai és világbajnokokat maga mögött tudva – a januári tisztújító közgyűlésen lecserélné a sportági szövetség elnöki posztját 1992 óta betöltő Hegedüs Csabát. S helyette a jobb megoldás a versenyzéstől tavaly visszavonult, kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád lenne. A 100. magyar ötkarikás arany birtokosát, az egykori Tuskirályt azonban aligha lesz egyszerű feladat két vállra fektetni.

2009. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonegy szakosztályt – köztük a sportágban itthon meghatározónak számító Vasast, BVSC-t, Kecskemétet, UTE-t, Vácot – tömörítő Magyar Birkózóliga még 2007 márciusában alakult, az egyesületek érdek-képviseleti szervezeteként. Csókás Tamás ügyvezető elnök és Kacsó Tibor elnök a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sportágban sokan vannak, akiknek több kérdésben más a véleményük, mint a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetésének, de a párbeszédig általában el sem jutottak, mert a problémák felvetése „süket fülekre talált”. Ez indukálta a liga életre hívását, amit a szövetség nem nézett jó szemmel. Mindazonáltal Kacsó megfogalmazása szerint nem az árokásás volt a szándékuk, ezért eddig valójában nem is keresték a nyilvánosságot, tavaly pedig semmiképpen sem kívánták megzavarni az olimpiai felkészülést. Január 23-án azonban a Magyar Birkózószövetségben tisztújító közgyűlés lesz, s miként a liga tegnapi keltezésű nyílt levelében megfogalmazta: elérkezett az idő a változtatásra.
„Különös kettősség uralkodik jelenleg a sportágunkban. Van egy végtelenül elszegényedett, a kiemelkedő tudású edzőket és versenyzőket is soraiban tudó, egyre inkább leszakadó réteg, s felette diktatórikusan uralkodik a kifejezetten jómódú szövetség, amely nem enged beleszólást senkinek és semmibe. Aki ezt a törvényt megszegi, búcsút inthet a birkózáson belüli karrierjének. (…) Dr. Hegedüs Csaba jelenlegi elnök úr versenyzői és szövetségi kapitányi munkáját elismerjük és nagyon nagyra becsüljük, egyben szívből gratulálunk a FILA-ban (a nemzetközi szövetségen belüli – a szerk.) elért sikereihez. Ezen a téren természetesen továbbra is támogatjuk a munkáját, ám be kell látnia, hogy a sportág hazai fejlődése érdekében szükség van egy kompromisszumképes új vezetésre, akik a más véleményen levő, de ugyanúgy a közösségért tenni akarók táborát nem ellenségként, hanem partnerként kezelik” – áll többek között a nyílt levélben.
Csókás Tamás sajátságos helyzetben van, hiszen ő az MBSZ elnökségének is tagja, de kérdésünkre válaszolva elmondta, arra például nincs rálátása, hogy Hegedüs Csaba mennyi szponzori bevételt hozott a szövetségnek. Azt viszont megjegyezte, hogy az MBSZ a 171 millió forintos idei költségvetéséből csupán négymillió forintot adott a szakosztályoknak, sportdiplomáciára viszont 6,5 milliót költött. (Hegedüs jelenleg egy nagy, nemzetközi verseny technikai igazgatójaként Indiában tartózkodik.)
A liga elnökjelöltje, a versenyzéstől tavaly visszavonult, kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád többek között ezen az aránytalanságon változtatna, kiszélesítené az utánpótlás bázisát, megreformálná a versenyrendszert, továbbá visszahozná a sportágba azokat az egykori nagy bajnokokat, akiket a jelenlegi vezetés a perifériára szorított. A liga már ennek szellemében jelöli az elnökségi tagok közé az olimpiai bajnok Varga Jánost és Növényi Norbertet, a világbajnok Kovács Istvánt, Komáromi Tibort, Tóth Istvánt és Rácz Lajost, valamint alelnöknek a barcelonai olimpia sikerkapitányát, Szőnyi Jánost.
Kétségkívül ütős névsor, és a ligát alkotó egyesületek is jelentős erőt képviselnek, ám a januári meccs kimenetele megjósolhatatlan. Tudniillik a közgyűlésen például a Vasasnak is éppen úgy egyetlen szavazata lesz, mint egy középiskolai diáksportkörnek. A 100. magyar ötkarikás arany birtokosaként a Hegedüs márkanév a sportágban, de Ritter Árpád elmondása szerint a szőnyegen sem ijedt meg az ellenfelektől, s most is ad magának ötven százalék esélyt arra, hogy nyer. No persze egy százalékra még így is szüksége lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.