Nagy meccs

2009. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy László morfondírozik. A kézilabda-válogatott világklasszis játékosának nem kisebb kérdésre kell választ adnia – elsősorban önmagának –, mint hogy magyar vagy spanyol színekben szerepeljen-e a 2012-es olimpián. Egy keveset a háttérről. A Barcelona és a magyar válogatott ékessége rendelkezik mindazon képességekkel, amelyekkel valaki kijuthat az olimpiára. Ez az alap, innen indulunk. Gondunk az, hogy rajtunk kívül a spanyol válogatott is szemet vetett a nagyszerű játékosra, értsd: a hispánok is szívesen vennék, ha Nagy László a színeikben szerepelne a játékokon. Ehhez azonban (mármint a „mezcseréhez”) ki kell tölteni a kézilabdázásban kötelező hároméves kivárási időt. Vagyis, ha a játékos a spanyolok mellett határoz, ez idő alatt nem szerepelhet a magyar válogatottban.
Bonyolítja az egészet, hogy januárban Európa-bajnokságot rendeznek, amelyre Magyarország is hivatalos, és természetesen mindnyájan szeretnénk Nagy Lacit is ott látni – magyar színekben – a pályán. Ha viszont ez így lesz, akkor a klasszis jobbátlövő nem vehet részt a spanyol válogatott tagjaként az olimpián, hiszen az már beleesik az említett három esztendőbe… A játékos még nem döntött, mindenesetre kijelentette: nem játszik az Eb-n, mert nincs százszázalékos állapotban (ujjsérüléssel bajlódik), azon kívül a családjával is szeretne többet együtt lenni. Hogy ez csak kibúvó? Nem tudom.
A leegyszerűsített kérdés tehát: magyar vagy „spanyol” Nagy László szerepeljen az olimpián? Az érintett még nem döntött. Az csak fél válasz, hogy jobban meg kellene fizetni idehaza a világklasszist. Csendes magánvéleményem: a nemzeti érzés nem piaci kategória.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.