Pályázatokat ír Varju bizalmasa

Súlyos, a törvénysértés, a korrupció gyanúját is felvető öszszefonódásra utal Varju Lászlónak (MSZP), a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárának, illetve tanácsadója korábbi kampányfőnökének, Pálinkás Szilviának (MSZP) az esete.

2009. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk kiderítette: Pálinkás Szilvia az egyik tulajdonosa és ügyvezetője annak a Projectmine Kft.-nek, amelynek fő profilja „beruházásokhoz és a fejlesztési igényekhez kapcsolódó teljes körű projektmenedzsment-szolgáltatás, gazdasági és pénzügyi tanácsadás nyújtása, pályázatírás”. A társaság honlapjának tanúsága szerint számos uniós forrásokért versengő cég pályázatát írták meg az elmúlt időszakban jó pénzért. Eközben Pálinkás „főnöke”, Varju László a fejlesztési ügyekért felelős államtitkárként döntéshozói pozícióból szemléli az uniós pályázatokat. Tehát miközben Varju munkatársának cége a pályázói oldalt karolja fel „szakértelmével”, addig az államtitkár közvetve – például a bírálóbizottság tagjain keresztül – akár a pályázatok elbírálására is befolyással lehet.

*

Lehmann György közbeszerzési ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint mindez felveti a hivatali visszaélés gyanúját az államtitkár esetében, ha tudomása volt munkatársának szerepvállalásáról. A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény kimondja: „Sem a döntés előkészítése, sem a döntés meghozatala során nem fordulhat elő, hogy illetéktelen magánérdekek veszélyeztessék a támogatás céljának megvalósulását”. A jogszabály szerint nem indulhat pályázóként, aki a pályázati eljárásban döntés-előkészítőként közreműködik. – Mivel Pálinkás Szilvia cége nem pályázó, csak a pályázásban segédkezik, a törvény betűjével nem, annak szellemiségével viszont nagyon is ellentétes az összefonódás, amely óhatatlanul felveti a korrupció gyanúját – fogalmazott Lehmann György. Úgy vélte, ezt hívják joggal való visszaélésnek.
Lapunk kérdéseket juttatott el a gazdasági tárcához. Arra voltunk kíváncsiak, nem tartják-e összeférhetetlennek, etikailag kifogásolhatónak Varju és Pálinkás kapcsolatát, illetve tervezik-e, hogy megszüntetik az államtitkár bizalmasának munkaviszonyát. Pintér Gyöngyi, a tárca sajtófőnöke azt válaszolta: Pálinkás Szilvia nem áll munkaviszonyban a tárcával, csupán megbízási szerződéssel, tanácsadóként segíti a fejlesztési ügyekért felelős államtitkárság munkáját. Szerinte „összeférhetetlenség nem áll fenn a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakemberekre, akik piaci tapasztalataikkal értékes szakmai támogatói a tárca fejlesztési tevékenységének”. A tárca honlapján lévő adatok szerint Pálinkás korábban Varju titkárságvezetője is volt. Varju egyébként a 4., Pálinkás pedig a 20. helyen szerepelt az MSZP 2006-os Pest megyei területi listáján. Pálinkás így parlamenti helyet nem kapott, de ősszel bejutott a Pest Megyei Közgyűlésbe.
Varju Lászlónak és Pálinkás Szilviának vitatható szerepe volt a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) sokmilliárdos ingatlanvagyonának áron aluli értékesítésében, MSZP közeli szervezeteknek való átjátszásában. A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványra (NGYIK) mintegy hetven ingatlant bíztak, amelyeket elsősorban a Horn-kormány idején Varju kuratóriumi elnöksége alatt privatizáltak. Az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy mélyen áron alul értékesítették többek között a csopaki kastélyt, a győri Aranypart Hotelt. Pálinkás pedig annak a Talent Ingatlanfejlesztő Kft.-nek volt a vezetője, amely egy apportálási manőver után áron alul elkótyavetyélte ezen ingatlanokat MSZP közeli cégeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.