Tökéletes visszavágás Nemcsiktől

Ő maga nem fogalmazott ilyen sarkosan, de nehéz lenne vitatni, hogy a vívók országos bajnokságán Nemcsik Zsolt tegnap félremagyarázhatatlan választ adott Nébald György fegyvernemi szövetségi kapitánynak, aki idén kihagyta a kardcsapatból. Az athéni olimpia ezüstérmese ugyanis három potenciális ellenfelét legyőzve nyerte meg az egyéni ob-t.

2009. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnok Lontay Balázs edzője, Varga József mélabúsan sétálgatott tegnap a Láng sportcsarnokban, ahol a mai csapatversenybe ő is beszállt volna. „Sajnos a szövetségben megvétózták az indulásomat azzal, hogy elkéstem a nevezéssel – ami egyébként nem is állja meg a helyét –, és azt mondták, olyan a mai vívótársadalom, hogy nem kockáztatnak meg egy esetleges feljelentést. Pedig sok vizet biztos nem zavartam volna a BVSC negyedik embereként, mert akit ötvenkét évesen megverek, az meg is érdemli a sorsát” – fejtegette a korábbi női szakágvezető.
A balul elsült olimpia után most éppen megint forrong a vívótársadalom, ám Varga mester bánatánál komolyabb a téma. A múlt heti elnökségi ülésen információink szerint a szakma képviselői mintegy utolsó segélykiáltásként jelezték, a megkurtított műhelytámogatás (30 millióról 10 millióra apadt) a sportág halálához vezet itthon, viszont az, hogy a vívószövetség irodájának működési költségét, valamint a vezetők, köztük a szövetségi kapitányok havi nettó félmilliós nagyságrendű javadalmazását 30 százalékkal csökkentsék, a vezetőségnek érthetően nem tetszett. Jánosi Zsuzsa sportigazgató tegnap érdeklődésünkre nem kívánta kommentálni a zárt ülésen elhangzottakat. Mindemellett tény, hogy a klubedzők átlagosan alig százezer forintos bérért végzik a munkájukat, a válogatott versenyzők között pedig akad, aki munkanélküli-segélyen tengődik, és az anomália sokaknak csípi a szemét.
Tegnap a férfi kardozók egyéni versenye is magában hordozta a feszültséget, hiszen Nébald György a fiatalítás jegyében csapatban idén már nem számított a 32 éves Nemcsik Zsoltra, így az athéni olimpia ezüstérmese csak egyéniben vívhatott a világversenyeken. A Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Iliász Nikolász négyes az antalyai világbajnokságon bronzérmes lett, de Nemcsik akkor is jelezte, nem tett le róla, hogy visszakerüljön a 2007-ben még vele világbajnok, ugyanakkor az olimpián vele leszerepelt együttesbe.
„Az idei világbajnokság után hosszabb szünetet tartottam, s ugyan kondiztam, a vívást csak két hete kezdtem, így most még nem sokat várok magamtól. A magyar bajnokság természetesen mindig fontos verseny, ám igazából annak lesz jelentősége, az év elején hogyan szerepelek majd a Világkupákon” – fogalmazott a Vasas versenyzője még a 32 között járva, némileg meglepve bennünket. De aztán önmagával is ellentmondásba keveredve kibökte, mégis szeretne felférni a dobogóra, s ha már ott van, nem is az alsó fokára.
Néhány óra múlva aztán a legfelső fokán állt, és tökéletes koreográfiaként az oda vezető úton a nyolc között a címvédő Szilágyit verte 15-10-re, az elődöntőben Lontayt 15-6-ra, az első helyért pedig Decsit 15-12-re. „Két rossz szezon van mögöttem, elveszítettem az edzőmet, sérült is voltam, ez az idény viszont a jelek szerint tökéletesen kezdődött. Bízom benne, hogy a folytatás is ilyen lesz. Most annak köszönhetően nyertem, hogy mentálisan erős voltam” – summázott az utolsó asszója után, majd megkérdeztük tőle, most egyfajta választ adott-e Nébald kapitánynak. „Úgy kezdtem el a felkészülést, hogy vissza akarok kerülni a csapatba” – jegyezte meg erre tömören.
Nemcsik amúgy a hatodik egyéni ob-aranyát nyerte, míg a nőknél Benkó Réka csak az elsőt, ám a GEAC versenyzője még csupán húszéves. Tavaly a kijevi felnőtt Eb-n már bronzérmes volt egyéniben, de elmondása szerint eddig a hazai versenyeit rendre elizgulta. Tegnap nem, valamennyi válogatottbeli társát legyűrte, az idén vb-bronzérmes Nagy Orsolyát 15-12-re, Pető Rékát ugyancsak 15-12-re, az elődöntőben pedig Várhelyi Annát 15-3-ra. S a döntője is sima volt a meglepetésre ide keveredett Luczáti Zsófia ellen, a nap utolsó asszóját 15-9-re nyerte. Ezután pedig jöhetett a tőle megszokott, afféle rekedtes oroszlánüvöltés, ami egy kis oroszlántól azért megteszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.