A szomszéd füve mindig zöldebb

Diktatórikus vezetési módszerekkel és a sportág elsorvasztásával vádolta meg egy hete a Magyar Birkózóliga a szövetség elnökét, az 1992 óta regnáló Hegedüs Csabát, akit a januári tisztújító közgyűlésen lecserélne a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpádra. A századik magyar olimpiai aranyérem birtokosa az indiai Jalandharban rendezett nemzetközösségi bajnokságról hétfőn éjjel hazatérve nem fújta meg a másik tábor harci kürtjét, de biztosra veszi, hogy így is ő nyeri meg a csatát.

2010. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendben lezajlott a verseny Indiában? Ha jól tudom, a nemzetközi szövetség részéről technikai igazgatóként ön felelt a zökkenőmentes lebonyolításért.
– Így van, és nem is volt semmi gond. Mi, magyarok egyébként is elismert rendezők vagyunk, s jómagam az elmúlt tizenhét évben éppen tizenhét világversenynek voltam a főrendezője. A nemzetközi szövetségtől mindig a legjobb minősítést kaptuk, a csúcs pedig a 2005-ös budapesti vb volt, ami máig etalon.
– A távolban azért értesült a hazai hírekről? Ritter Árpád jelölése nem lehet újdonság a számára, hiszen ő maga is jelezte önnek, pályázik a szövetség elnöki posztjára, de az mennyire lepte meg, hogy komoly tábor áll mögötte?
– Majd a közgyűlésen derül ki, hogy ez a tábor valójában milyen erőt képvisel. Mindenesetre csakis előre viheti a sportágat, hogy akadt kihívóm. Árpival emberileg mindig kiváló viszonyban voltam, és remélem, hogy ez így is marad. Azt azonban neki is elmondtam, még nincs meg a kellő tapasztalata ahhoz, hogy átvegye a szövetség irányítását. Csupán néhány hete lett a budapesti szövetség elnöke, és az MBSZ azért ennél sokkal nagyobb falat. Azzal nincs semmi gond, ha valaki átnéz a szomszéd kertjébe, és megtetszik neki az ottani szép zöld fű, de azt is tudnia kellene, mivel járt, amíg ilyen lett.
– A liga nyílt levelét olvasta?
– Még nem, de nagyjából tudom, hogy mi áll benne, és különösebben nem vagyok meglepve.
– Maradva az ön hasonlatánál, a liga szerint szó sincs szép zöld fűről. Idéznék a levélből: „Van egy végtelenül elszegényedett, a kiemelkedő tudású edzőket és versenyzőket is soraiban tudó, egyre inkább leszakadó réteg, felette diktatórikusan uralkodik a kifejezetten jómódú szövetség, amely nem enged beleszólást semmibe. Aki ezt a törvényt megszegi, búcsút inthet a birkózáson belüli további karrierjének.”
– A választási kampányban kétségkívül jól hangzanak az efféle mondatok. Annyit mondhatok, hogy az elmúlt tizenhét évben mindig a törvényeknek megfelelően jártunk el, és a személyes kapcsolataimat csakis a birkózás érdekében használtam fel.
– Egy konkrét vádpont: a szövetség 171 millió forintos idei költségvetéséből mindössze 4,5 millió jutott az egyesületeknek.
– Ennek a többszöröséről van szó, de most nem szeretnék belemenni a számháborúba. S a liga egyébként is csúsztat, mert az állami támogatás felhasználásáról törvény rendelkezik, és eszerint az nem a szövetség feladata, hogy az egyesületek finanszírozási problémáit megoldja. Mindazonáltal az MBSZ elnökeként ebben is érzem a felelősségemet. Az önkormányzatokkal és a szponzorokkal folytatott tárgyalásokon a személyes megjelenésemmel is segítek, s rengeteg problémát meg lehet oldani így is, ami konkrétan nem forintosítható. Azzal viszont együtt kell élnünk, hogy 1992 után a sportban is megtörtént a rendszerváltás, az állam kivonult, és azóta gyenge finanszírozással a létminimum alatt támogatja a magyar sportot. Több tíz évvel ezelőtt csak presztízsnek számított egy sportági szövetség elnökének lenni, ma viszont a megtiszteltetés mellett már óriási munka.
– Hogy látja az esélyeket, továbbra is ön marad az elnök?
– Nem nyerni szeretnék, hanem nyerni akarok, és fogok is. Holott nem igazán az én személyem a fontos, hanem az, hogy sikerüljön megbirkózni az előttünk álló feladatokkal. Nem szándékozom élethosszig elnök maradni. Elárulom, volt egy nagyon komoly tervünk, hogy mi rendezhessük meg a 2011-es olimpiai kvalifikációs vb-t. Úgy gondoltam, hogy ez szép búcsú lenne a számomra, és a londoni játékok után fel is állok, jöjjenek a fiatalok, akik hasonló hévvel, felelősséggel végzik a dolgukat, ahogy én teszem a munkatársaimmal. S gyakorlatilag már meg is kaptuk a rendezést, mert a mi pályázatunk jobb volt az amerikainál, a kanadainál, a lengyelnél, a svédnél és az üzbégnél is. Ám a törökök az utolsó pillanatban előálltak egy negyvenmillió eurós projekttel, Isztambulban létrehoznak egy birkózóközpontot, sportcsarnokkal, szállodával, és ezzel ők lettek a befutók.
– Vidámabb beszélgetést is folytathattunk volna, hiszen Kiss Balázs személyében 18 év után lett világbajnokunk, a San Diegó-i vb-nek pedig – amelyen négy aranyat nyertünk az ön szövetségi kapitánysága alatt – idén van a 30. évfordulója.
– Így igaz, és az egyik aranyérmes, Kocsis Feri tegnap fel is hívott, s mondta, nem érti, mi folyik most itthon a sportágban. Nekem mindenesetre senkivel szemben sincs fenntartásom. Itt az év vége, és nem mindegy, milyen hangulatban fejezzük be. S bizony, a mai kegyetlenül nehéz világban, amiben a társadalom és a magyar sport is van, karácsony előtt különösen időszerű lenne magunkévá tenni azt, hogy együtt építsük, szépítsük a közös házunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.