időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

„Álljon már meg a menet!”

Mizsei Bernadett
2010.01.31. 23:00

Az ügyben Draskovics Tibor volt szocialista rendészeti miniszter tehető felelőssé, hiszen tárcavezetőként 2008-ban ígéretet tett arra, hogy a beültetett mikrocsipes követőrendszer jogi és technikai feltételeit biztosítja, ez mégsem történt meg – fogalmazott kérdésünkre Répássy Róbert (Fidesz). Hozzátette, a szökéshez a házi őrizet szabályainak lazasága is vezethetett, amelynek szigorítását Draskovics szintén megígérte. Répássy szerint tetten érhető az eljárás elhúzódása is, amely felveti a bírói felelősséget.
Balsai István, a Fidesz jogi igazgatója is megerősítette: egyértelműen az a felelős, aki nem biztosította a házi őrizet végrehajtásához a megfelelő szabályozást és a technikai feltételeket. – A nyomkövető rendszer kiépítése elengedhetetlen lett volna, hiszen a rendőrségtől nem várható el, hogy napi 24 órában figyelje a házi őrizetbe helyezett vádlottakat – fejtette ki Balsai. Hozzátette, gumibotok és viperák helyett nyomkövető rendszerrel kellett volna ellátni a rendőrséget.
Simicskó István (KDNP) úgy látja: bár a rendőrség felelőssége is felmerül a házi őrizet megfelelő megszervezésének elmaradása miatt, ám tudvalevő, hogy a hatóság szigorú hierarchikus rendszerben végzi munkáját. – Éppen ezért az elsődleges felelősség a hatóságot irányító politikai hatalomé. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a kormány kézi vezérléssel irányítja a rendőrséget, és működését még szakmai kérdésekben is befolyásolja – fogalmazott.
Tóth Károly (MSZP), a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja és a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke M. Róbert szökéséről és arról, hogy követett-e el valaki mulasztást, csak a rendőrségi belső vizsgálat után kíván nyilatkozni, egyelőre ugyanis nem ismeri a részleteket.
Laboda Gábor, a rendészeti bizottság szocialista tagja szerint ugyanakkor a súlyos köztörvényes bűncselekményekkel vádolt személy szökése joggal vált ki nagy közfelháborodást. Úgy vélte, az állampolgárokban félelmet kelt, hogy egy ilyen bűnöző megszökhetett. Hozzátette, alapvetően a házi őrizet intézményét jónak tartja, tekintettel arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek túlterheltek és az igazságszolgáltatásnak esetenként három év sem elég arra, hogy első fokon ítéletet hozzon. Szerinte a nyomkövető berendezéssel ellátott karperec rendszeresítése lehetne megoldás, amit azonban évek óta anyagi okokból nem alkalmaznak a hatóságok.
Karsai József, Battonya MSZP-s polgármestere szerint a nyomkövető karperec nélkül a házi őrizet „lótúrót sem ér”. Kifejtette, egy ilyen veszélyes bűnözőt csak akkor lehetne házi őrizetbe helyezni, ha négy rendőr posztol állandóan a háza előtt és még a hátsó bejáratot is figyelik, nehogy megszökjön. – Álljon már meg a menet, hogy köztörvényes bűnözők szaladgáljanak az utcán! – fakadt ki Karsai József, aki szerint felháborító az is, hogy három év nyomozás nem volt elég arra, hogy a férfi ellen „intézkedjenek”. A szocialista politikus kifejtette, súlyosan veszélyezteti az emberek közbiztonságba vetett bizalmát és közérzetét M. Róbert szökése.
Felkerestük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot is, ám a tárcától lapzártánkig nem kaptunk választ.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.