időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

BKV-sztrájk a végsőkig?

Bákonyi Ádám
2010.01.25. 23:00

Folytatódik a sztrájk, miután tegnap sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között. Az érdekvédők – akik szerint a cég a sztrájk folytatódásában érdekelt, mert így napi 50 milliót spórolhat meg – kilátásba helyezték: ha hétfő kora délutánig nem tudnak megállapodni, a BKV-székház elé vonulnak a munkabeszüntetésben részt vevők.

Távol az egyezség a BKV-sztrájk ügyében. Tegnap este a BKV felfüggesztette a sztrájktárgyalásokat és ma délelőtt 10 órára új egyeztetést hívott össze a kollektív szerződésről. Délelőtt az érdekvédők új ajánlatot tettek: a kollektív szerződésben maradjon a 3-3 százalékos egészség- és magán-nyugdíjpénztári hozzájárulás, amelynek felső határt szabnának, és azt a bérmegállapodásban rögzítenék. Fenntartották, hogy a 8 ezer forintos havi melegétkeztetési utalvány mértéket 6 ezerre csökkentsék, az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványt pedig átválthatóvá tegyék melegétkeztetési utalványra, internetfelhasználási támogatásra.
A BKV-vezetés megfontolandónak nevezte a javaslatot. Az esti egyeztetés után Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke azt mondta, az az érv, hogy a BKV nem kapott elég időt az ajánlat átgondolására, arra utal, a cég a sztrájk folytatódásában érdekelt, mert így napi 50 milliót spórolhat. Földényi kilátásba helyezte, ha hétfő kora délutánig nem tudnak megállapodni, a BKV-székház elé vonulnak a sztrájkban részt vevők. Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese megerősítette: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de a többi szakszervezettel is egyeztetnének. A sztrájkolók között csalódást keltett Bajnai Gordon kormányfő nyilatkozata, aki az elégséges szolgáltatásról való megegyezéshez kötötte a szakszervezetek által kért találkozót. Az érdekvédők jelezték: ezt törvény nem írja elő, s egyeztettek róla, de nem sikerült megállapodni, a BKV miatt.
Tegnap negyvenhatra nőtt a reggel, menetrend szerint induló buszvonalak száma, amit a szakszervezetek szerint a BKV törvénysértő módon, irodai munkát végzők beállításával ért el. A hírek szerint olyanok is volán mögé ültek, akik több hónapja nem vezettek. A metró-, a HÉV- és a trolibuszjáratok menetrendszerűen jártak, de a villamosok sorra álltak le. A fővárosban a bevezető utak, a hidak, a körutak bedugultak.
– Ők a BKV-botrányok és a sztrájk politikai felelősei: Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester, valamint volt helyettesei, az
MSZP-s Hagyó Miklós és Horváth Csaba – közölte Németh Szilárd fideszes fővárosi képviselő, aki szerint a szocialisták és a szabad demokraták megalkották a BKV „bermuda-háromszögét”. Hozzátette: a fenti politikusokon túl a balliberális többség által kinevezett emberek – Székely Gábor korábbi felügyelőbizottsági, Tóthfalusi György igazgatósági elnök, Antal Attila volt vezérigazgató, Balogh Zsolt volt megbízott igazgató és volt helyettesük, Regőczi Miklós, illetve beosztottjaik: Szalainé Szilágyi Eleonóra, Horváth Éva, Sziebert György és sokan mások – tudják, hogy mi történt a BKV-nál 2006 óta. – Kezdeményezzük, hogy a fővárosi BKV-ügyeket vizsgáló bizottság valamennyiüket hallgassa meg. Az előzetes letartóztatásban lévők ügyében azt kérjük a rendőrségtől és az ügyészségtől, tegye lehetővé a meghallgatásukat – hangsúlyozta a politikus, aki arra a hírre, hogy a BKV-sztrájk mögött az MSZP belső háborúja áll, felszólította a szocialistákat: fejezzék ezt be.
Antal Attila egyébként tegnap megszólalt: a kemma.hu-val közölte, regnálása idején a felső vezetői szinteken 30 százalékos leépítés történt, a cégnél mintegy ezerrel csökkent a létszám, s tízmilliárdot takarítottak meg. A végkielégítéseket a kollektív szerződés is szabályozza – hangsúlyozta, s ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Szerinte a cégnél most is túlfoglalkoztatás van.
Az MSZP cáfolta, hogy közük lenne a sztrájkhoz, de a balliberális „háttérszervezetek” közül a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom szolidaritási nyilatkozatban állt ki a sztrájkolók mellett. Az SZDSZ romjain megalakult Szabad Emberek Magyarországért a sztrájktörvényben tiltaná meg a BKV-sztrájkot, a főpolgármester pedig ombudsmanoktól és miniszterektől kérdezte: szmogriadóban betiltható-e a sztrájk. Közben kiderült: az elmúlt napok után javult a levegő, a hét végén biztos nem lesz riadó. Az MDF-es Karsai Péter szerint a „sztrájkon gazdagodik a Fidesz gazdasági holdudvara”, utalva Széles Gábor vállalkozó érdekeltségébe tartozó egyik buszos cégre, amely a BKV alvállalkozója. Széles jelezte bepereli a fórumot.
Az ellenzék szerint a jelenlegi helyzetnél már nincs lejjebb: a kormánypárti politikusok miatt ma már az állampolgárok alapvető jogait korlátozzák, Budapesten lehetetlen közlekedni, sokaknak kényszerszabadságot kell kivenniük a sztrájk miatt. Papcsák Ferenc (Fidesz) közölte: a budapestieket és az egész országot ért kár ma még felbecsülhetetlen, mert mindenki károsultnak tekinthető.

Jogászstábbal vizsgálódna Tarlós. Nem engedek kifizetni egyetlen el nem végzett munkát, vagy meg nem alapozott számlát sem, ha a következő önkormányzati választás után én leszek a főpolgármester – jelentette ki az MTI-nek adott interjújában Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Közölte: megválasztása esetén jogászcsapatot állít fel, és ha kiderül, hogy ezeket a szerződéseket rosszhiszeműen kötötték meg, annak lehetnek jogi következményei.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.