Célkeresztben a londoni olimpia is

Egyelőre a bő egy hónap múlva kezdődő vancouveri téli olimpiáig számolunk vissza, de 2010-be lépve jó néhány sportágban már a 2012-es nyári ötkarikás játékok is a célkeresztbe kerülnek. A sportlövők esetében ez szó szerint így van, hiszen a nyári müncheni világbajnokságon már kiosztják az első londoni kvótákat, majd szeptemberben az antalyai súlyemelő vb-n is. A cselgáncsozók megkezdik a pontgyűjtögetést, a vívóknak nem árt pozíciókat szerezni a világranglista elején, a kajak-kenusoknak pedig rá kell hangolódniuk az új ötkarikás számokra. Az úszószövetségnek viszont még a hazai rendezésű, augusztusi Eb miatt fájhat a feje. Évnyitó sorozatunkban ezúttal az egyéni sportágakat vesszük górcső alá, amelyeket közös nevezőre hoz a pénztelenség.

2010. 01. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pekingi olimpiára az első kvótánkat a sportlövő Sidi Péter már 2006. május végén megszerezte a müncheni Világkupán, és a történelem ismételheti önmagát. Az idén július végén, augusztus elején éppen a bajor fővárosban rendezik meg a sportág világbajnokságát, ahol elkelnek az első londoni kvóták, a frekventáltabb számokban négy-öt. A tavaly két Eb-aranyat begyűjtött Sidi most is nagyot durranthatna, mellette azonban legfeljebb még Gerebics Roland menedzselésére lesz pénz. (Az athéni olimpiai bajnok Igaly Diána az idei idényt kihagyja, de ígérete szerint 2011-ben visszatér, és megcélozza Londont.) A magyar sport nehéz helyzetében a sportlövőknek az átlagnál is roszszabbul áll a szénájuk; márpedig ahogy Kovács Tibor főtitkár fogalmaz, náluk a vb-re nem lehet kizárólag itthon felkészülni, elengedhetetlenek a nemzetközi megméretések. A Vk-versenyekre viszont a belgrádit leszámítva a világ végére, Ausztráliába, Kínába és az Egyesült Államokba kellene elutazni.
Vívóink, bár rendre panaszkodtak, az utóbbi években Marco Polót megszégyenítve Tokiótól Las Vegason át Bogotáig bolyongtak a földgolyóbison, hogy lehetőség szerint minden Grand Prix-n, Vk-n ott legyenek. Náluk a világranglistán majd csak 2012 tavaszán húzzák meg a vonalat, hogy ki mehet az olimpiára, s ugyan kétségkívül jó lenne már most pozíciót fogni, az utazási kiadásokon erősen faragni kell. Friss hír, hogy a tőrözők már a koppenhágai Vk-re is legfeljebb saját költségen utaznak. (Szerencse, hogy a vb-t Európában, Párizsban rendezik.) A pénztelenség szülte feszültség jele, hogy február 3-ra összehívták a szövetség rendkívüli közgyűlését, amelynek napirendjén az „elnökségi tag/tagok visszahívásának kezdeményezése” szerepel.
A birkózóknál ugyancsak feszült a helyzet, és itt a személyi ellentétek még inkább felszínre törtek. Az élklubok zömét tömörítő Liga egyenesen a századik magyar olimpiai arany birtokosa, Hegedüs Csaba elnök fejét követeli, a január 23-i tisztújító közgyűlésen a versenyzéstől éppen csak visszavonult, kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpádot indítja vele szembe. Gyanítjuk azonban, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaánt ő sem hozná el. Egy házzal odébb, a cselgáncsszövetséget irányító Tóth László évindításként leszögezte, hogy a többi sportághoz hasonlóan náluk is akadnak anyagi problémák, de panaszkodás helyett mindenki teszi a dolgát. Dzsúdósainknak már az idén oda kell tenni magukat, mert május 7-én a tuniszi Grand Prix-vel beindul az olimpiai selejtezősorozat. 2010-ben az öt legjobb eredményt ötvenszázalékos súlyozással veszik figyelembe a világranglistán, s mivel Londonra már nem földrészenként osztják ki a kvótákat, hanem a súlycsoportok legjobb tizenhat versenyzője garantált olimpikon lesz, elméletileg már az idén is célba lehet érni. Az említett tuniszi GP amúgy százezer dollár összdíjazású, a Grand Slam-tornákon 150 ezer a pénzdíj, a legjobbaknak pedig állják az utazási és szállásköltségeiket is. Tekintettel arra, hogy a sportágak zömében a Világkupákon az aranyérem mellé jellemzően csak puszi és virágcsokor jár, Marius Vizer előtt mindenképpen kalapot kell emelnünk. Ha a soproni futballba bele is tört a bicskája, a cselgáncsot a nemzetközi szövetség elnökeként hatékony marketinggel felfuttatta.
A küzdősportokban a tokiói cselgáncs-világbajnokság, a moszkvai birkózó vb, valamint az ugyancsak az orosz fővárosban megrendezendő ökölvívó Eb lesznek az év legfontosabb versenyei. A szeptemberi, antalyai súlyemelő-vb azonban nagyobb jelentőséggel bír, mert ezen már olimpiai kvótákat is lehet szerezni.
Kajak-kenuban a 2010-es esztendő szakmailag igen komoly kihívást jelent, hiszen a nemzetközi szövetség decemberben megerősítette a már nyáron ismertetett olimpiai programot, és átalakította a világbajnoki műsort is. Eszerint az augusztusi, poznani vb-n megjelennek az 5000 méteres számok, egyesben mindhárom szakágban rendeznek versenyeket. A 200-as négyes számok
– női és férfi K–4, valamint C–4 – kikerülnek a programból, női kenuban, egyesben viszont lesz sprintverseny. S már előre kell tekinteni a londoni játékokra is, ahol továbbra is tizenkét számban osztanak érmeket, de a nők az eddigi három helyett már négy aranyéremért versenyezhetnek, míg a kenusoknál egy számmal kevesebb lesz. 1000 méteren férfi K–1-es, K–2-es, K–4-es, valamint C–1-es és C–2-es versenyeket rendeznek – azaz a leghosszabb táv futamai nem változnak –, míg amellett, hogy marad a nők 500 méteres K–1, K–2 és K–4-es száma, eltűnnek a férfi 500-as versenyek és helyettük 200-on szállnak majd vízre a résztvevők, a férfi K–1, K–2 és C–1, illetve női K–1-es számokban.
Úszásban nagy medencében idén „csak” Európa-bajnokságra kerül sor, augusztus első felében remélhetőleg Budapesten, s miként 2006-ban, ezúttal is a Margitszigeten. A rendezést ezúttal kétszer kellett elnyernünk, de amikor már erősen rezgett a léc, a Magyar Televízió visszalépése után Gyárfás Tamás szövetségi elnök meggyőzte a döntéshozókat, hogy az elengedhetetlen tévéközvetítés biztosítása a „belső ügyünk”, amit megoldunk. S bár a Duna TV már jelezte, hogy beugrana az MTV helyére, a szervezőbizottság ettől még nem lélegezhet fel, hogy minden rendben van.
Az úszó Eb előtt, még júliusban egy másik rangos kontinensbajnokságnak is otthont adunk, Debrecen rendezi meg az öttusa Eb-t, szeptember elején pedig Budapest az olimpiai távú triatlon vb-t. Az öttusázók számára azonban a csengtui világbajnokság az év fő versenye, amelyen Marosi Ádám és férficsapatunk is címvédőként indul jó esélyekkel. A teljesség igénye nélkül a rotterdami torna vb-ről, a barcelonai atlétikai Eb-ről, az ostravai asztalitenisz Eb-ről, vagy éppen az új-zélandi evezős vb-ről is beeshetnek érmek, ezeket is szívesen vesszük. S persze azokat is, amelyeket június végén a bonyhádi dupla-ultratriatlon, esetleg az augusztusi budapesti sárkányhajó-világbajnokságon nyerünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.