időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Elgáncsolják a magyarországi turizmust

Thurzó Katalin
2010.01.20. 23:00

Óriási veszteséggel kezdték az idei évet a hazai szállodák, miután tavaly százmilliókkal kevesebb pénz folyt be a cégek kasszájába. A válság miatt elmaradtak a külföldi turisták, akiktől a bevétel háromnegyede származik, miközben a magyarok több mint kétharmada – jobbára anyagi okokból – sehová nem utazott.

Tavaly összességében legalább 8-10 százalékkal kevesebb bevétel érkezett a hotelek kasszájába a válság előtti időkhöz képest, ami százmilliós nagyságrendű mínuszokat sejtet. A fővárosban még ennél is rosszabb a helyzet: a visszaesés 12-15 százalékra tehető, habár az ötcsillagos hotelek még ennél is nehezebb évet zártak – mondta el lapunknak a Magyar Szállodaszövetség titkára. Kovács István rámutatott: a válság alaposan keresztülhúzta a beruházók és az üzemeltetők számításait, az elmaradt külföldi turisták és a lakosság spórolása miatt ugyanis az országban mindenütt létszámleépítések, a fejlesztések kényszerű leállása, valamint a hitelek nehézkes törlesztése jellemezte a piacot.
– Számos, az elmúlt években megnyitott, kölcsönből fejlesztett hotel tulajdonosa próbálja meg átütemeztetni hiteleit a bankoknál. Ismert példa a debreceni Aranybika Szálloda esete is, amelynek működtetője csődeljárást kezdeményezett maga ellen pénzügyi helyzetének gyengülése miatt – sorolta a szakember. Kovács István úgy látja, a korábban húzóágazatként kezelt turizmusban mostanra nagyon beszűkült a szállásadók mozgástere, s a legszigorúbb takarékosság, valamint az állandó akciók is legfeljebb csak a károk mérséklésére elegendők. Piaci hírek szerint ugyanakkor máris akadnak, akik kihasználnák a hotelek bukdácsolását. Egyes nagybefektetők és a jelentős készpénzzel rendelkező külföldi cégek arra várnak, hogy olcsón felvásárolhassák a csőd szélén lévő hazai szállodákat. – Lassú kilábalásra számítunk, ami akkor kezdődhet el, ha a számunkra meghatározó piacot jelentő Európai Unióban megkezdődik a növekedés – mondta Kovács István.
A szállodaszövetség azért lobbizik, hogy a kormány vonja vissza az eleddig köztehertől mentes juttatásnak számító üdülési csekkre januártól kivetett 25 százalékos adót. Az üdülési csekk megadóztatása ugyanis a szállásadók szerint végső csapás a belföldi turizmusra, hiszen a magyarok háromnegyede évek óta ezzel a készpénz-helyettesítő eszközzel finanszírozza családja nyaralását. A sarc miatt azonban megjósolható, hogy a korábbi évekhez képest idén már jóval kevesebb munkaadó jutalmazza üdülési bonnal a dolgozóit, vagyis 2010-ben még kevesebben jutnak hozzá a pihenés lehetőségéhez.
Az üdülési csekkre ráadásul éppen akkor vetnek ki közterhet, amikor a gazdasági válság amúgy is mélyen érintette a hazai idegenforgalmat. Tavaly a magyaroknak csupán 31 százaléka vett részt a belföldi turizmusban, ami az egy évvel korábbi 36 százalékhoz képest komoly visszaesésnek számít. Ez azt jelenti, hogy 2008-hoz mérten tavaly mintegy félmillióval több embernek nem tellett arra, hogy az országhatárokon belül legalább egy napra elutazzon valahová.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.