időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Elhunyt Fekete Gyula

Munkatársunktól
2010.01.27. 23:00

Szombaton, életének 88. évében elhunyt Fekete Gyula József Attila-, Prima-díjas író, az ’56-os emlékérem, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetettje, a Magyar Írószövetség örökös tagja. Az 1956-os forradalom után letartóztatott, internált, több mint hatvankötetes író a fogyatkozó magyar nemzetért perelt. Közismert róla, hogy Magyarországon író létére ő harcolta ki a gyermekgondozási segélyt.

Szociográfiai műveivel és cikkeivel a Vér és koromtól kezdve a Véreim, magyar kannibálok!-ig azokban az időkben is a szembenézés egyenességével fogalmazott, amikor az életveszélyes volt.
Kevesebben tudják, hogy A kék sziget (1959) című tudományos-fantasztikus és a Kincskereső Pipitér (1961) című ifjúsági regényével visszaadta az ötvenes években lejáratott műfajok régi rangját. Az orvos halála című, 1963-ban megjelent regénye kiábrándultan őszinte hangon tárta fel a vidéken élő magyar értelmiség kilátástalan helyzetét, kemény visszhangot keltett, vitákat gerjesztett, oroszul, németül, szlovákul, csehül, észtül, lettül, litvánul, bolgárul, románul is megjelent. Fekete Gyula rendkívüli életműve és példateremtő életútja igazolja, hogy nehéz időkben is megvalósítható a magas színvonalú írásművészet és az erkölcs egysége.

Megemlékezés a 6. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.