Gyászba borult a torna a kezdés előtt

Tegnap az Angola–Mali mérkőzéssel megkezdődött a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája, amely azonban idén már biztosan nem a futballról szól, hanem egy három halálos áldozatot követelő brutális gerillatámadásról. A togói válogatott buszát az angolai– kongói határvidéken szeparatista fegyveresek vették tűz alá; s a gépjármű angolai sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő életét vesztette, további kilencen pedig megsebesültek. A csapat tartalék kapusa hátlövést kapott, de a műtét után már stabil az állapota. A válogatott a kormány döntése alapján visszalépett a tornától, bár a játékosok vállalták volna a szereplést.

2010. 01. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

München és 1972. szeptember 5-e elhíresült helyszín és nap a történelemben. A XX. nyári ötkarikás játékok tizenegyedik napján hajnalban palesztin terroristák másztak be az olimpiai faluba, megöltek két izraeli sportolót, és bebörtönzött társaik szabadon bocsátását követelve a delegáció több tagját is túszul ejtették. A fürstenfeldbrucki repülőtéren bekövetkezett végjáték, az ottani tűzharc után a világ nehezen ocsúdott a döbbenetből: a terrorakció során tizenegy izraeli sportember vesztette életét.
Azóta ehhez fogható csapás nem érte a sportot, egészen múlt péntekig. S mostanra már összeállt a kép, hogy mi is történt az angolai labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájára érkezett Togo válogatottjával. A togóiak a szomszédos kongói edzőtáborukból autóbusszal, rendőri kísérettel utaztak át Angolába. A csatár Thomas Dossevi elbeszélése alapján az angolai–kongói határvidéken teljesen váratlanul tűz alá vették a járművüket. Gépfegyverekből legalább negyedórán át záporoztak rájuk a lövések, amelyeket az ülések alá bújva próbáltak átvészelni. A támadásban azonban a jármű helyi illetőségű sofőrje, a pályaedző és a sajtószóvivő vesztette életét, további kilencen megsérültek. Közülük különjelentést adtak ki a tartalék kapusról, a hátlövést kapott Kodjovi Obilaléról (először neki is halálhírét keltették), akit egy johannesburgi kórházban már megműtöttek, és állapota stabil.
A politikailag erősen instabil térségben a terrorakció elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára, amelynek a togói labdarúgókkal semmi gondja nincs, az őket kísérő fegyveres szerveket viszont ellenségnek tekinti. A gerillák az akciójuk után visszatértek Kongóba.
Angola miniszterelnöke, Paulo Kassoma a merényletet elszigetelt cselekménynek minősítette, és egyúttal hangsúlyozta, hogy az Afrikai Nemzetek Kupáján garantált a részt vevő csapatok biztonsága. Ám ez a történtek után meglehetősen furán veszi ki magát… Mindenesetre – miként anno Münchenben is a „show-nak folytatódnia kell” szlogen szellemében is történt –, az angolai sportminiszter is leszögezte, hogy a labdarúgótornát megtartják. A togói válogatott a sokkból nehezen ocsúdva először úgy döntött, hogy a részvételéről szó sem lehet, mi több, az A csoport további tagját – Ghánát, Elefántcsontpartot és Burkina Fasót – is bojkottra szólította fel. Szombaton éjjel azonban a játékosok abban állapodtak meg, hogy mégis játszani akarnak, annak ellenére, hogy a kormányuk hazarendelte őket. Ám tegnap délutánra kiderült, hogy Gilbert Houngbo miniszterelnök parancsszava ellen nem tehetnek semmit. (A nyugat-afrikai, területre valamivel nagyobb, mint fél magyarországnyi állam egyébként sem tekinthető a demokrácia melegágyának.)
– Mi, játékosok úgy határoztunk, futballistaként megpróbálunk valami jót tenni a hazánkért, elsősorban a halottak emlékére. Sajnos a miniszterelnök máshogy döntött, így hazarepülünk – mondta el a francia RMC rádiónak a válogatott legismertebb játékosa, a Manchester Cityt erősítő Emmanuel Adebayor. Faure Gnassingbe államfő a saját különgépét küldte el a futballistákért.
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke együttérzéséről biztosított minden érintettet, s úgy fogalmazott, hogy mélységesen elszomorították a történtek. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az elmúlt három évben három nagyobb tornát is minden incidens nélkül rendeztek meg Afrikában, ezért nem szabad leállítani a mostani Afrika-kupát sem. Mindazonáltal Blatternek főhet a feje, mert bő öt hónap múlva a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban rendezik meg a világbajnokságot. Abban az országban, ahol a statisztika szerint félóránként történik gyilkosság, és a biztonság garantálhatósága igencsak megkérdőjelezhető.
Togóban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el, de a történtek feldolgozására sokkal több időre lesz szükség.

Visszafogott megnyitó. Luandában az Angola–Mali meccsel (A csoport) megkezdődött a torna, s a visszafogott megnyitó ceremóniára értelemszerűen rányomta a bélyegét a gyász. S természetesen a labda is csak a gyászszünet után indult útjára. Lapzártakor, a 80. percben Angola 4-1-re vezetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.