Milliók az antifasisztáknak

Nyakló nélkül tölti a közpénzt a kormányzat a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nevű MSZP közeli szervezetbe, amelynek vezetője, Hanti Vilmos maga is szocialista politikus. A szervezet az elmúlt három évben legkevesebb 13 millió adóforintot kapott különböző jogcímeken.

2010. 01. 16. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben is több millió forinttal segítette a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) nevű szervezetet az adófizetők pénzéből a Miniszterelnöki Hivatal – derül ki a kancellária internetes honlapján nyilvánosságra hozott támogatási listából. Eszerint az antifasiszták rendezvényeinek, programjainak támogatására augusztus és október között összesen 3,5 millió forintot fizettek ki, júniusban és júliusban pedig a működési költségeikre további kétmillió forintot kaptak. Ezen felül 2008-ban – ugyancsak a működési költségekhez való hozzájárulás címén – további egymillió, míg 2007-ben a kiemelt programjaikhoz hétmillió forintot utalt ki nekik a kancellária. Tehát az elmúlt három esztendőben legkevesebb 13,5 millió forintnyi közpénzt pumpáltak a magát antifasisztának nevező szervezetbe.
Az 1945-ben létrehozott, jelenleg alig háromezer tagot számláló MEASZ vezetőjét Hanti Vilmosnak hívják. Róla azt érdemes tudni, hogy 1996 óta tagja az MSZP-nek, s egyben a párt emberjogi és gyermektagozatának az elnöke is. Vagyis a kancellária egy olyan szervezetnek folyatja el az adófizetők pénzét a sokat hangoztatott válság kellős közepén, amelyet a kormányzó párt egyik politikusa vezet.
Megkérdeztük a Kormányszóvivői Irodán, helyénvalónak tartják-e egy ilyen, „pártkatona” által vezetett szervezet támogatását, azonban lapzártánkig nem érkezett válasz. Mint ahogy egyelőre arról sem kaptunk adatokat, hogy 2002 és 2006 között mennyi pénzt fizettek ki a MEASZ-nak különböző jogcímeken.
Hogy mennyire hitelesen képviseli a fasizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelmet ez a balliberális fedőszervezet, azt jól mutatja, hogy 2007-ben Hanti Vilmos nemhogy nem határolódott el a Deutsch Tamást (Fidesz) „ledíszzsidózó” Pásztor Tibor MSZP-s politikustól, hanem egyenesen védelmébe vette raszszista párttársát. Azt írta: Pásztorhoz hasonlóan „elfogadhatatlannak tartjuk, ha valaki tetszeleg egy kisebbségi szerepben, miközben politikusként pártjával együtt az adott kisebbséget is veszélyeztető politikát képvisel”.
Az is sokat elárul Hanti Vilmosról, hogy a közelmúltban azon kesergett, hogy a kilencvenes évek elején sorra tűntek el a Kádár-rendszerben felállított szobrok, köztük az antifasiszta emlékek is az ország köztereiről. A MEASZ tavaly novemberben arra buzdította az antifasisztákat, hogy fizessenek elő a Népszavára, ha nem akarják, hogy a legrégibb baloldali napilapot „megfojtsák kreált pereken keresztül”, vagy „meghurcolja az adóhivatal”.
A MEASZ 2001-ben megalapította a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat, amelyet a hivatalos indoklás szerint olyan közéleti személyeiségeknek osztanak ki, „akik állásfoglalásaikkal, személyes példamutatásaikkal hitet tettek az antirasszizmus mellett”. Ehhez képest a díjat 2002-ben a börtönviselt Kunos Péternek, 2004-ben pedig Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitánynak ítélték oda. De a díjazottak máskor is kivétel nélkül a balliberális holdudvar – olykor szélsőséges nézeteket valló – figurái közül kerülnek ki. 2008-ban többek között Szász István újságíró és a Népszava szerkesztősége, 2007-ben Juszt László újságíró és Nyers Rezső MSZMP–MSZP-s politikus, 2006-ban Vásárhelyi Mária szociológus, 2005-ben Mester Ákos újságíró, 2004-ben Iványi Gábor volt SZDSZ-es politikus, 2003-ban pedig Dési János újságíró kapta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.