Nem oszt pénzt a MOB

Megmerevedni látszódnak a frontvonalak az állami sportirányítás és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) között, mi több, a „számháború” újabb fejezetéhez érkezett. Bár az olimpiai felkészülésre szánt állami támogatás szétosztására a MOB-nak kellene javaslatot tennie, a szervezet úgy döntött, hogy a drasztikus megvonás után ez legyen a kormány felelőssége, és a sportot felügyelő Varga Zoltán önkormányzati miniszter porciózza ki a sportági szakszövetségek között.

2010. 01. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta folyik a számháború az állami sportirányítás és a sportvezetés között, hogy az idén mennyi állami pénz jut a magyar sportra, a szakszövetségek azonban egyelőre egyetlen fillért sem láttak, így nem is tudják megtervezni a költségvetésüket. S ez a helyzet az egyre puskaporosabb hangulatban beláthatatlan ideig eltarthat.
– Kedden meglepve értesültünk a Nemzeti Sportból, hogy az Önkormányzati Minisztérium papíron elosztott kétszázmillió forintot az olimpiai felkészülésre úgy, hogy velünk nem is konzultált – közölte Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki megkeresésünkre meglepő bejelentéssel szolgált: – Nem azért, mert emiatt megsértődtünk, de mi pedig a szokásos, éves költségvetési támogatásról nem konzultálunk velük. Ez a MOB álláspontja. Ha a minisztérium úgy gondolja, hogy a felére csökkentett költségvetésből is fel lehet készülni a londoni olimpiára, akkor bizonyára rendelkezik elegendő ismerettel ahhoz, hogy ezt a támogatást le is bontsa az adott szövetségek között…
Molnár Zoltán tájékoztatása szerint a MOB 2008-ban 1,81 milliárd forint állami támogatásban részesült, s ehhez pluszban még előbb 630, majd 500 milliót kapott a pekingi felkészülésre, illetve részvételre. 2009-ben viszont már az 1,81 milliárdos tétel is 1,053 milliárdra esett vissza. Amikor pedig a Nemzeti Sporttanács még tavaly vitára bocsátotta a 2010-es sportköltségvetés fő számait, a tervezetben az „olimpiai felkészülés szakmai támogatása rovatban” 881 millió forint szerepelt. S tény, ilyen csekély mértékű támogatásban még soha nem részesültek olimpiára készülő magyar sportolók
– A kormány előszeretettel hivatkozik a válságra, de amikor az előző miniszter, Gyenesei István bejelentette a drasztikus elvonást, vagyis 2008 nyarán, még nem is hallottunk a Lehman Brothers brókercégről, szó sem volt világválságról – mutat rá a MOB főtitkára.
Az év végén a költségvetés parlamenti zárószavazásán a kajak-kenu szövetség elnöke, Baráth Etele mint MSZP-s országgyűlési képviselő 300 millió forintos támogatást kért, amelyet a parlament és a kormány jóvá is hagyott. Ám ennek a kommunikálásából perpatvar alakult ki:
– Tiszteletre méltó dolog volt, hogy Baráth Etele szerzett 300 milliót. De amikor bement a Magyar Televízióba, ott csak azt hangsúlyozta, hogy 300 millióval több pénz jut a magyar sportra. Másnap aztán én is bementem, és kifejtettem, ha valakitől elvesznek 1,3 milliárdot, mert reálértékben ekkora veszteség ért bennünket, és visszakap 300 milliót, akkor még mindig tartoznak neki egymilliárddal. Ám természetesen ennek a 300 milliónak is örültünk, miként annak is, hogy sikerült elérni, ne adóztassák meg a Gerevich-ösztöndíjat, sok sportoló egyetlen bevételi forrását. Az pedig hatalmas eredmény, hogy példa nélküli összefogásról beszélhetünk a magyar sportban, szinte minden szegmense csatlakozott az országgyűléshez intézett segélykéréshez.
A kérdés azonban lóg a levegőben, hogy vajon meghallgatásra talál-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.