Kollektív baklövésért bűnhődik

2010. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak Szepesi Nikolett bűnhődik, kellemetlen helyzetbe került a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) is azáltal, hogy a Kőbánya SC 22 éves versenyzője hivatalosan doppingvétséget követett el. Az Eb-bronzérmes úszónő nem akadt fenn vizsgálaton, nem menekült el az ellenőrök elől, mi több, tavaly decemberben az isztambuli rövid pályás Eb-n egyenesen „felkínálta” magát nekik. Ám hétfőn a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) doppingellenőrző bizottsága lausanne-i ülésén ráütötte a pecsétet a határozatra, miszerint a török városban – ahol 200 háton 6. lett – nem is versenyezhetett volna. S mivel nem jelezte, hogy a 2009. január 22-én írásban bejelentett visszavonulása után szeptemberben újrakezdte az úszást – a FINA szabályzata szerint nem állt a doppingellenőrök rendelkezésére –, egy évre eltiltotta. Szepesi legközelebb 2011. január 22-én versenyezhet, vagyis a nyári budapesti Eb-n sem állhat rajthoz. (A magyar szövetség mindenesetre jóhiszeműségre hivatkozva a büntetés mérséklését kéri majd.)
– Benne volt a levegőben, hogy ez a döntés születik? – kérdeztük Sós Csabát, a MÚSZ doppingellenőrző bizottságának elnökét, aki Lausanne-ban képviselte Szepesit.
– Amikor kimentünk, már tudtuk, hogy nem lehetnek illúzióink. Mentségünkre legyen mondva, korábban még nem volt arra példa, hogy egy nemzetközi szintű úszónk visszavonul, majd visszatér. Így az ezzel kapcsolatos kötelezettségeinket tekintve járatlanok voltunk.
– Mióta vannak képben?
– A decemberi, isztambuli rövid pályás Eb után kaptuk meg a FINA levelét arról, hogy két szabályt is megsértettünk. Egyrészt nem jelentettük be, hogy Szepesi Nikolett újrakezdi az úszást, másrészt a visszatérők kilenc hónapig nem versenyezhetnek. Ha ezt tudtuk volna, természetesen nem visszük ki az Eb-re. A jó szándékunkat illetően Lausanne-ban is képben voltak három perc alatt, de a szabályokat kétségkívül megszegtük.
– Mindez az Európa-bajnokságon nem szúrt szemet senkinek?
– Ott még nem. Az Eb-t a LEN, az európai szövetség rendezi, a FINA pedig csak később nézett utána annak, hogy ki nem volt jogosult indulni.
– Ki hibázott a részünkről?
– A FINA ítélete szerint egyedül a versenyző, csak őt büntették meg, a magyar szövetséget nem. De ez mégiscsak egy kollektív baklövés volt. Legalább hét-nyolc embernek, közte az elnöknek, a főtitkárnak, a szakfelügyelőnek, az edzőnek, a kislánynak, és nekem is eszembe juthatott volna, hogy utána kellene nézni a szabályoknak. Nem voltunk eléggé körültekintők.
– Félve említem meg, hogy tavaly márciusban a háromszoros vb-ezüstérmes Risztov Éva is újrakezdte az úszást…
– Tudtommal ő nem indult FINA-versenyen, és a nyílt vízi úszásban szeretne eredményes lenne. S igaz, hogy ez a szakág is a FINA alá tartozik, de Magyarországon nem az úszó-, hanem az önálló hosszútávúszó szövetséghez.
Mindazonáltal Risztov Éva is készül a hazai rendezésű Eb-re, és lapzártáig nem értük el, hogy megkapjuk tőle a megnyugtató választ, ő jelezte a visszatérését a FINA-nak.
A hosszútávúszó-szövetség részéről pedig Németh Zsolt elnök arról tájékoztatott, hogy a versenyző hozzájuk még nem csatlakozott, így nincs dolguk vele. Még ez is kacifántos ügy lehet, ha nem az máris.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.