Tizenhat versenyzővel Vancouverbe

Amikor még száz nap választott el bennünket a megnyitótól, a Magyar Olimpiai Bizottság úgy kalkulált, hogy 14-18 sportolónk indulhat a vancouveri ötkarikás játékokon. A helyes „megfejtés”, a tizenhat telitalálatnak is tekinthető, de még jobb lenne, ha a célkitűzés, a pontszerzés is valóra válna a február 12-én kezdődő havas-jeges seregszemlén.

2010. 02. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hullámos érmek. Vancouverben az olimpiák történetében először nem lapos, hanem hullámos érmeket kapnak a dobogósok. A medálok szokatlan felszíne a kanadai tájék tengerpartjára utal a hullámokkal és a havas hegycsúcsokkal. Szintén újdonság, hogy az érmeken az őslakosok művészetének motívumai is szerepelnek, méghozzá egy kardszárnyú delfin és holló képében.


Csütörtökön egy jó és egy rossz hírrel lett teljes a magyar csapat. A Nemzetközi Biatlonszövetség Tagscherer Imrét az első számú tartalék szerepköréből besorolta a vancouveri mezőnybe, ugyanakkor a Nemzetközi Szánkószövetség a felzárkóztatási program jegyében mégsem Pulai Imrének adta a szabad kártyát – csak hitegette kenus olimpiai bajnokunkat – hanem egy tongai versenyzőnek. „A népszerű Sumák joggal érezheti becsapottnak magát. Az elmúlt év őszén Imre olimpiai részvételi lehetőségei után érdeklődve azt az írásbeli választ kaptuk a nemzetközi szövetségtől, hogy amennyiben megszerzi a versenyzési engedélyt, majd a selejtezőkön biztosítja indulását a Világkupa-viadalokon, amelyeket értékelhető eredménnyel fejez be, számíthat a nemzetközi szövetség meghívására. Imre a feltételeket becsülettel teljesítette, de ez mégsem volt elég…” – bosszankodott Szabó István, a hazai szövetség szakmai igazgatója.
Rövid pályás gyorskorcsolyázóink sincsenek jó hangulatban, holott ők már korábban saját erőből hét kvótát szereztek, a múlt hét végi drezdai Eb-n pedig Heidum Bernadett 1000 méteren ezüst-, Huszár Erika 500-on bronzérmes, női váltónk negyedik lett. Ám éppen ez utóbbi helyezés a bosszúság forrása. A Huszár, Heidum, Darázs, Keszler négyes ott lesz az olimpiai részvételre jogosult nyolc kvartett között – tehát már „majdnem” pontszerző –, az Eb-n címvédőként indult, ám a döntőben a magyar versenybíró (!) szemet hunyt az oroszok nyilvánvaló szabálytalansága felett, aminek következtében Huszár elesett.
A mienk ettől még ott vannak a világ legjobbjai között, közvetlenül a legnagyobb ázsiai és amerikai klasszisok sarkában, s emlékezetes, hogy négy éve a torinói olimpián Huszár Erika a negyedik, Knoch Viktor pedig az ötödik helyen végzett 1500 méteren. Így 1980 óta szereztünk újra (téli) olimpiai pontot, s az esély adott, hogy most is beessen valami szép eredmény.
Ez két jó programmal akár az utolsó szezonjában versenyző, s meglehet Vancouverben végleg elköszönő Sebestyén Júliának is összejöhet, de a 2004-es budapesti Európa-bajnokság aranyérmesétől – aki a múlt héten a tallinni Eb-n hatodik lett – az erős mezőnyben már a tíz-tizenkettő közé kerülés is bravúr lenne. A Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin jégtánckettős Tallinnban tizedikként zárt, így Vancouverben legfeljebb a 15. helyet célozhatja meg, de ha ez sem jön össze, akkor is borítékolhatóan nagyságrendekkel előzi meg a couberteni eszme szellemében sílécet csatoló olimpikonjainkat.

Kanadai magyarok. A magyar olimpiai csapat, alpesi sízés: Bene Márton, Berecz Anna, Döme Zsófia; biatlon: Tagscherer Imre; műkorcsolya: Sebestyén Júlia, Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin; rövid pályás gyorskorcsolya: Darázs Péter, Knoch Viktor, Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra; sífutás: Viczián Vera, Tagscherer Zoltán. A korcsolyázók ma Jászberényben bemutatóval búcsúznak el a hazai sportrajongóktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.