Ki duplázik, ki triplázik?

Mielőtt a három hét múlva rajtoló dél-afrikai vb-re elkezdődne a visszaszámlálás, egy másik ma véget ér, 20.45-től a madridi Bernabéu-stadionon a világ szeme. A kérdés az, hogy a Bayern München ötödször vagy az Internazionale harmadszor szerzi meg a legrangosabb európai klubtrófeát, a Bajnokok Ligáját. Avagy a két öntörvényű edző, Louis van Gaal és José Mourinho közül melyik dicsőül meg.

2010. 05. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy biztos, a két tréner közül valamelyik csatlakozik Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld mellé, akik két különböző csapattal jutottak a csúcsra a legrangosabb európai sorozatban. Előbbi 1970-ben a Feyenoorddal, ’83-ban a Hamburggal, utóbbi ’97-ben a Dortmunddal, majd 2001-ben éppen a Bayernnel. Van Gaal ’95-ben az Ajaxszal, Mourinho 2004-ben a Portóval ért célba, s régi jó ismerősök. Amikor a holland a kilencvenes évek végén a Barcelonát irányította, a tolmácsként megörökölt portugál lett a segédje, Mourinho innen nőtte ki magát. Az Inter trénere mindenkinek odamondogat, ám a szintén nehéz esetnek számító mentoráról ma is nagy tisztelettel beszél. De Van Gaal is a barátjának tekinti őt.
Ha a statisztikai érdekességek között böngészünk, a ma este várható főszereplői közül Samuel Eto’o-ról is szólni kell. Az Inter csatára Alfredo di Stéfano után a második olyan játékos lehet, aki legalább három BEK/BL-döntőben betalál a kapuba. A kameruni még a Barca játékosaként 2006-ban az Arsenal (2-1), s tavaly a Manchester United ellen (2-0) is eredményes volt egyszer. Más kérdés, hogy a Real Madrid legendája 1956 és 1960 között mind az öt BEK-döntőben szerzett gólt, összesen hetet, s valamennyi alkalommal győztes csapatot erősített.
Az Inter 1964 és 1965 után harmadszor, a Bayern München 1974, 1975, 1976 és 2001 után ötödször ülhetne Európa trónjára; s közelítve a jelenhez, akármelyik csapat diadalmaskodik ma este, egyfajta triplázást hajt végre, mert hazája bajnokságát és a kupasorozatát is megnyerte. Efféle hármas siker korábban csak a Manchester Unitednek (1999) és a Barcelonának (2009) jött össze. A fogadóirodák szerint egyértelműen az Inter az esélyesebb, és Diego Milito, valamint Eto’o góljára fizetnek a legkevesebbet. A Bayern esélyeit kétségkívül rontja, hogy a Lyon elleni elődöntős párharc első mérkőzésén kiállított Franck Ribéry nem játszhat, ám az idegenbeli visszavágón háromszor eredményes Ivica Olic az Inter védelmének is okozhat gondokat. Azt nem mondjuk, hogy az „olaszoknak”, mert meglehet, hogy a milánóiaknál egyetlen itáliai sem lép pályára; várhatóan Marco Materazzi és Mario Balotelli is legfeljebb csereként szállhat be.
Az már eldőlt, hogy a világbajnokságon a címvédő olasz válogatottban a sorozatban öt bajnoki címet begyűjtött Interből senki sem képviselteti magát (!), de Javier Zanetti és Esteban Cambiasso sem fért be az argentin keretbe; így világbajnokság ide vagy oda, számukra mindenképpen ez lesz az év fő meccse.
Várható kezdőcsapatok, Bayern München: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Robben, Schweinsteiger, Van Bommel, Hamit Altintop – Olic, Müller; Internazionale: Julio César – Maicon, Samuel, Lúcio, Zanetti – Cambiasso, Sztankovics – Sneijder – Eto’o, Milito, Pandev. A gazdasági szempontok miatt szerda helyett szombatra tett döntőt az angol Howard Webb vezeti.

EGY BL-HELYÉRT IS. A madridi finálé külön tétje, hogy jövőre az olaszok vagy a németek indíthatnak-e négy csapatot a sorozatban. Az UEFA-koeficiens-számításban ugyanis pillanatnyilag nagyon kicsi a különbség az olasz Serie A és a német Bundesliga között. Az angolok és spanyolok mögött harmadik, még éppen négy BL-kvótát birtokló itáliaiak csak akkor őrzik meg ezt a helyet, ha az Inter legalább hoszszabbításban legyőzi a Bayern Münchent. Amennyiben ez csak büntetőkkel sikerülne a milánóiaknak, akkor már a Bundesliga együtthatója jobb lesz a Serie A-nál, s ez azt eredményezné, hogy a 2011/12-es szezonban a németek indíthatnának négy csapatot a BL-ben, míg az olaszok csak hármat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.