Újabb nagy generáció

Arra tizenkilenc évet kellett várnunk, hogy megszülessen a cselgáncssport második magyar női Eb-aranya, a harmadikra viszont csupán egyetlen napot. De nemcsak Mészáros Anett és Joó Abigél írt történelmet a múlt héten Bécsben, hanem a komplett válogatottunk, amely a két első hely mellé három másodikat és két harmadikat is behúzott, s ez így minden idők legjobb magyar szereplése. S Csernoviczki Csaba szövetségi kapitány szerint megvan a realitása annak, hogy a londoni olimpián is legyen három-négy dobogósuk.

2010. 05. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven méterre lakom a schönbrunni kastélytól, ahol még soha nem voltam, de most sem tudom megnézni – tárta szét a kezeit a Ferry Dusika sportcsarnok sajtótribünjén szombaton a magyar sajtó egyik képviselője, ám ő sem bánta, hogy versenyzőink is rendre egész napos programot biztosítottak. S a záráskor jóleső érzéssel tekinthetünk az éremtáblára, amelyen két arany- (Mészáros Anett, Joó Abigél), három ezüst- (Ungvári Miklós, Bor Barna, Csernoviczki Éva) és két bronzéremmel (Ungvári Attila, Karakas Hedvig) Magyarország végzett az első helyen, megelőzve az oroszokat (2-2-1), a románokat (2-0-0) és a hollandokat (1-2-2). Ez minden idők legjobb magyar Eb-szereplése, és két aranyat korábban csak egyszer, 1986-ban, Belgrádban szereztünk, ahol Csák József és Hajtós Bertalan állt a dobogó tetején. Megjegyzendő, hogy a barcelonai olimpia után – itt Kovács Antal arany-, Csák és Hajtós ezüst-, Csősz Imre bronzérmes lett – a nagy generáció igazán nagyot nem alkotott a kontinensbajnokságokon. Hajtós ugyan még 1998-ban is első lett, Csősz pedig egyszer megnyerte az open kategóriát, Kovács Eb-arany nélkül, egy ezüsttel és öt bronzzal zárta a pályafutását.
Ám az, hogy a mai utódoknak valamikor nagyon kijön a lépés, eddigi egyetlen olimpiai bajnokunkat nem lepte meg. „Ez egy nagyon fiatal, de rendkívül tehetséges, jó társaság, s csapatként is bennük volt már az az eredmény, amit most produkáltak” – jegyezte meg a helyszínen szurkoló paksi legenda.
Két győztesünk közül Mészáros Anett a 70 kg-ban Nagy Zsuzsa 1991-es prágai sikere után a sportág második magyar női Európa-bajnoka lett, és az ő első helye nem számított váratlannak, hiszen a tavalyi rotterdami vb-n ezüstérmes volt, és vb-bronza is van. A 78 kg-ban győztes, mindössze 19 éves Joó Abigél ellenben már azzal is óriási szenzációt keltett, hogy élete első felnőtt világversenyén döntőbe jutott, s ezt azzal fejelte meg, hogy az első helyért a vb-címvédőt verte. „Bécsben még azt mondtam, kell egy kis idő, hogy felfogjam, mi is történt velem. Mostanra nagyjából már sikerült, itt az aranyérem nálam, felkerül majd a falra a szobámban, de ettől még ugyanúgy megy tovább az élet, mint eddig” – jegyezte meg tegnapi megkeresésünkre.
Bizony megy, olyannyira, hogy a válogatott jövő szerdán már útra kel Tuniszba, ahol a hét végén a maratoni hosszúságú olimpiai kvalifikáció nyitó versenyén kell helytállni. S Csernoviczki Csaba szövetségi kapitány gondolatai az ünneplés után már ekörül forognak: „Ez a sorozat fizikailag és az utazások anyagi vonzatait tekintve egyaránt roppant megterhelő, s számolnunk kell azzal is, hogy a siker és a kudarc kéz a kézben járnak. Vagyis biztosan lesznek nehezebb periódusaink is. Ezzel együtt szerintem kalkulálhatunk úgy, hogy a hét Eb-érmesünk kijut az olimpiára, de jó esetben akár tíz kvótát is szerezhetünk. A mostani bécsi szereplésünkből, ami egy példás csapatmunka eredménye, mindenképpen építkezhetünk. Jól kell sáfárkodni az értékeinkkel, és akkor Londonban nyerhetünk három-négy érmet” – fogalmazott a szakvezető.
Így legyen, és akkor egy magyar sem bánja, hogy nem jut el a Buckingham-palotába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.